OBRATITE PAŽNJU
OVO JE NAJLEPŠI TURSKI KOLAČ U KOM SE SRBI "DAVE": Star koliko i TURCI, ješćete ga do kraja života KOLIKO JE UKUSAN
Hladnim šerbetom prelijte topao kolač. Ostavite kolač da upije šerbet, a onda ga stavite u frižider. Poslužite uz domaću kafu
Turski kolači se odlično slažu sa domaćom kafom, pa ukoliko želite mir i odmor, obavezno spremite sebi jednu ovakvu poslasticu:
Sastojci:
3 jaja
nepuna šolja šećera
kiselo mleko 180ml
ulje 50ml
brašno 1 šolja (može griz umesto brašna)
prašak za pecivo 12g
kakao 1 supena kašika
kore za pitu(10 komada)
maslac za podmazivanje
Sirup:
šećer 2 šolje
voda 2 šolje
sok od jednog limuna
Priprema:
U tepsiju složite kao harmoniku kore za pitu. Napravite fil od jaja, šećera, kiselog mleka, ulja, brašna i praška za pecivo i kakaa.
Skuvajte agdu i ostavite je da se prohladi.
Kore ispecite u rerni 10 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Zatim, preko pečenih kora izlijte fil. Pecite kolač na 180 stepeni Celzijusa oko 30 minuta.
Hladnim šerbetom prelijte topao kolač. Ostavite kolač da upije šerbet, a onda ga stavite u frižider. Poslužite uz domaću kafu.
(Espreso/Stil)