Jogurt, Foto: Printscreen/Youtube/Dijeta mesečeve mene

zdravlje

SRBI OVU NAMIRNICU KORISTE OD PAMTIVEKA, A SADA JE OTKRIVENO OVO: Evo šta sve SADRŽI i kako utiče na RAD SRCA

Konzumiranje 1 šolje jogurta može da obezbedi skoro polovinu vaših dnevnih potreba za kalcijumom.

Objavljeno: 17.06.2023. 16:51h > 17:28h

Ljudi su konzumirali jogurt stotinama godina. Veoma je hranljiv i ako ga redovno jedete može poboljšati nekoliko aspekata vašeg zdravlja. Na primer, utvrđeno je da jogurt smanjuje rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze, kao i da pomaže u kontroli težine.

Šta je jogurt i kako se pravi?

foto: Printscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinja

Jogurt je popularan mlečni proizvod napravljen bakterijskom fermentacijom mleka. Bakterije koje se koriste za pravljenje jogurta nazivaju se „jogurt kulture“, koje fermentišu laktozu, prirodni šećer koji se nalazi u mleku. Ovaj proces proizvodi mlečnu kiselinu, supstancu koja izaziva zgrušavanje mlečnih proteina, dajući jogurtu njegov jedinstveni ukus i teksturu.

Jogurt se može napraviti od svih vrsta mleka. Sorte napravljene od obranog mleka smatraju se bezmasnim, dok se opcije punomasnog mleka smatraju punomasnim. Običan jogurt bez dodataka boja je bela, gusta tečnost sa oštrim ukusom. Međutim, većina komercijalnih brendova sadrži dodatne sastojke, kao što su šećer i veštačke arome.

Evo 3 naučno zasnovanih zdravstvenih prednosti prirodnog jogurta.

1. Bogat je važnim hranljivim materijama

Jogurt sadrži skoro sve hranljive materije koje su vašem telu potrebne. Poznato je po tome što sadrži mnogo kalcijuma, minerala neophodnog za zdrave zube i kosti. Samo jedna šoljica obezbeđuje 49% vaših dnevnih potreba za kalcijumom.

foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

Takođe je bogat vitaminima B, posebno vitaminom B12 i riboflavinom, od kojih oba mogu zaštititi od srčanih oboljenja i određenih urođenih defekata neuralne cevi. Jedna šolja takođe obezbeđuje 28% dnevnog unosa fosfora, 10% magnezijuma i 12% kalijuma.

Ovi minerali su neophodni za nekoliko bioloških procesa, kao što su regulisanje krvnog pritiska, metabolizma i zdravlja kostiju. Jedna hranljiva materija koju jogurt prirodno ne sadrži je vitamin D, ali je obično obogaćen njime.

Vitamin D promoviše zdravlje kostiju i imunološkog sistema i može smanjiti rizik od nekih bolesti, uključujući bolesti srca i depresiju.

2. Ima puno proteina

Jogurt obezbeđuje impresivnu količinu proteina, sa oko 12 grama na 227 grama. Pokazalo se da proteini podržavaju metabolizam povećavajući potrošnju energije ili broj kalorija koje sagorevate tokom dana. Unos dovoljno proteina je takođe važan za regulaciju apetita, jer povećava proizvodnju hormona koji signaliziraju sitost.

foto: Prinrscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinja

Može pomoći u smanjenju ukupnog broja kalorija koje konzumirate, što je korisno za kontrolu težine. U jednoj studiji iz 2014. godine, učesnici koji su grickali jogurt bili su manje gladni i konzumirali su 100 kalorija manje na večeri od onih koji su jeli grickalice sa nižim sadržajem proteina sa istim kalorijama.

Efekti jogurta koji podstiču sitost su još izraženiji ako jedete grčki jogurt, veoma gustu sortu koja je proceđena. Sadrži više proteina od običnog jogurta, pružajući 20 grama po 200 grama.

Grčki jogurt može potencijalno uticati na upravljanje apetitom i odložiti osećaj gladi više od drugih mlečnih proizvoda kao što su punomasno ili obrano mleko.

3. Neke vrste mogu biti od koristi za zdravlje probave

Neke vrste jogurta sadrže žive bakterije, ili probiotike, koji su bili ili deo starter kulture ili dodani nakon pasterizacije. Oni mogu imati koristi za zdravlje probave kada se konzumiraju. Mnogi jogurti su pasterizovani, što je toplotna obrada koja ubija korisne bakterije koje sadrže.

foto: Profimedia

Čak i neke vrste jogurta koje su označene kao da sadrže „žive, aktivne kulture“ često imaju gubitak probiotika zbog različitih temperatura skladištenja i drugih faktora. Uprkos tome, vaš najbolji izbor za najefikasnije probiotike je da proverite etiketu i potražite onu koja sadrži žive, aktivne kulture. Pokazalo se da neke vrste probiotika koji se nalaze u jogurtima, kao što su bifidobakterije i laktobacili, smanjuju neprijatne simptome sindroma iritabilnog creva (IBS), uobičajenog poremećaja koji utiče na debelo crevo.

Jedan sistematski pregled je razmatrao više studija u kojima su ljudi sa IBS-om redovno konzumirali fermentisano mleko ili jogurt koji je sadržao bifidobakterije. Posle 2 do 8 nedelja, otkrili su da je 50% studija na ovu temu pokazalo značajno poboljšanje simptomatskog bola u stomaku povezanog sa IBS.

Druga studija je otkrila da jogurt sa bifidobakterijama poboljšava probavne simptome i kvalitet života vezan za zdravlje kod žena koje su imale manje probavne simptome. Štaviše, nekoliko studija je otkrilo da probiotici mogu zaštititi od dijareje i zatvora izazvane antibioticima.

NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU::

(Espreso/Healthline)