napravite je
OVO JE OMILJENI KOLAČ SVIH GENERACIJA U SRBIJI: Naziv mu SVI ZNATE, glavna je ZVEZDA na svakom stolu
Ovako napravljena, ona ima pun ukus, nije ni tvrda, ni suva. I plus je šećer smanjen koliko god je to moguće da ne naruši najlepši ukus ovog kolača
Već generacijama unazad bajadera je glavna zvezda svih sitnih kolača. Uvek se nađe i na posnoj i na mrsnoj trpezi.
Maltene svaka domaćica nasledila je od svoje bake recept za bajaderu, pa je pravi na svoj način. A mi smo uspeli da pronađemo najbolji.
Ovako napravljena, ona ima pun ukus, nije ni tvrda, ni suva. I plus je šećer smanjen koliko god je to moguće da ne naruši najlepši ukus ovog kolača.
Sastojci:
200 ml vode
250 g šećera
1 kesica vanila burbon šećera
200 g maslaca ili margarina (u zavisnosti da li je posna verziju ili ne)
300 g mlevenog keksa
300 g mlevenih oraha
150 g čokolade za kuvanje
Glazura:
100 g čokolade za kuvanje
25 g maslaca ili margarina
3 kašike ulja
Priprema:
Naš savet je da se svetli i tamni deo pravi odvojeno da bi oba sloja bajadere bila iste debljine.
Najpre u šerpicu nasuti 100 ml vode i 125 g šećera, pa staviti da se kuva. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati još 5 minuta.
Potom skinuti sa ringle, dodati 100 g iseckanog maslaca na kocke i mešati dok se ne otopi. Dodati i 150 g čokolade, mešati da se otopi, na kraju dodati 150 g mlevenog keksa i 150 g mlevenih oraha.
Ostaviti nekoliko minuta da se smesa prohladi, zatim prebaciti u pleh 30x20 obložen pek-papirom, pa poravnati.
Na isti način pripremite i drugi sloj. To je svetli sloj u koji ne ide čokolada. U ovaj sloj dodati kesicu vanila burbon šećera. Kad se prohladi, rasporedite preko tamnog sloja i poravnajte.
Ohladiti nekoliko sati u frižideru.
Za glazuru otopiti na laganoj temperaturi čokoladu, maslac i ulje, pa odmah preliti preko bajadere. Kada razmažete glazuru, prodrmajte pleh levo - desno, da bi se glazura lepo poravnala.
Vratite u frižider da se sve lepo stegne.
Bon appetit!
(Espreso/24sedam)