paŽnja
OVAJ KOLAČ NOSI NAZIV PO NAJPOZNATIJEM PLESU IZ BRAZILA: Srbi su ga jeli u DETINJSTVU, a danas ga RETKO SREĆEMO
Lambada kocke su jedan osvežavajuć kolač idealan za vrele letnje dane. Brzo i lako se sprema, od jednostavnih sastojaka, od kojih većinu već imate kod kuće. Ovo je jedan od onih kolača za koji će svi tražiti parče više
Napravite Lambada kolač po ovom receptu i podsetite se detinjstva.
Lambada – pored poznate pesme i plesa i ovaj istoimeni kolač budi uspomene na detinjstvo.
Lambada kocke su jedan osvežavajuć kolač idealan za vrele letnje dane. Brzo i lako se sprema, od jednostavnih sastojaka, od kojih većinu već imate kod kuće. Ovo je jedan od onih kolača za koji će svi tražiti parče više.
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Za prvi krem:
1 l soka od narandže
3 pudinga od vanile
4 kašike šećera
Za drugi krem:
500 ml mleka
6 kašika brašna
6 kašika šećera
1 margarin
I još:
10 petit keksa
100 g čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
Razdvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Kada dobijete željenu čvrstinu postepeno dodajte žumanca, kao i brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite. Smesu izlijte u pleh dimezija 20x30 cm obložen pek papirom i pecite dok ne dobije zlatno žutu boju. Dok se kora peče napravite filove. Sok od narandže stavite da provri, odvadite 4 kašike i razmutite puding. Kada provri dodajte puding i šećer. Kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Kada se malo prohladi prelijte preko ispečene kore.
Petit keks namočite u malo mleka, pa poređajte preko fila od pomorandže. Za drugi fil stavite mleko na ringlu, pa kada provri ukuvajte u njega brašno i šećer dok se ne zgusne. Margarin izmiksajte, pa dodajte u fil i mešajte dok se skroz ne istopi. Kada se prohladi sipajte preko keksa. Na kraju otopite čokoladu sa malo ulja i ravnomerno je razlijte preko kolača. Ostavite u frižideru na neka 3-4 sata da se dobro ohladi isecite na kocke i poslužite.
(Espreso/Stvar ukusa)