Novak Đoković, Foto: Printscreen/Twitter/Roland Garros

KO BI REKAO

NOVAK OVU NAMIRNICU JEDE SAMO OBRAĐENU: Otkrivena TAJNA njegove ishrane, nikada ne biste POVEROVALI

U novom jelovniku Novaka Đokovića je i indijski maslac, a on se pravi tako što se puter prečisti. Dobija se gi, a ovo je recept.

Objavljeno: 14.06.2023. 11:08h > 12:05h

Novi jelovnik Novaka Đokovića koji je objavljen pred njegov nastup na takmičenju "Banja Luka Open" zainteresovao je sve, naročito zato što se u njemu spominje "indijski maslac". Ovu namirnicu mnogi smatraju najzdravijom masnoćom na svetu, a originalno ime joj je "gi puter".

U pitanju je prečišćen maslac iz koga se jednostavnim postupkom izbacuju voda, zasićene masne kiseline i laktoza. Neki vole da kažu da puter tako postaje "postan", jer je oslobođen čvrstih komponenti mleka. Odličan je kao namaz, a može se koristiti i za pripremu hrane, kao zamena za ulje.

foto: Youtube printscreen / OnePotChefShow

U indijskoj medicini se ističe da gi puter ima mnogo lekovitih svojstava: jača imunitet, pomaže u varenju. Lako je svarljiv, a sporo sagoreva pa tako postepeno snabdeva telo energijom - upravo ono što je Novaku potrebno.

Da biste napravili gi, potrebno je da puter stavite u širu šerpu, na tihu vatru i sačekati da počne da peni. Ovu penu treba skidati sve dok se pojavljuje. Kad puter ostane proziran, procedite ga kroz gazu i posao je gotov.

foto: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pored korišćenja u kulinarstvu, u ajurvedi se gi upotrebljava i kao melem za razna kožna oboljenja, ali i za masažu i obloge.

(Espreso/Lepa i srećna)