Lignje, Foto: Printscreen YouTube/Recepttura

BRZ RUČAK

SVI SRBI TRAŽE OVAJ RECEPT ZA LIGNJE KAO IZ MORSKOG RESTORANA: Potrebno je samo 4 SASTOJAKA i letnji ručak je GOTOV

Evo jednog recepta za pržene lignje koji uspeva svima

Objavljeno: 13.06.2023. 17:57h > 18:23h

Morski plodovi se kod nas ne spremaju često, ali kada se sprme trebalo bi da budu ukusni kao u restoranu.

Evo jednog recepta za pržene lignje koji uspeva svima.

foto: Printscreen YouTube/Kuh Poh

Sastojci:

300 g lignji

4 kašike prezli

2 kašike brašna

1 kašičica soli

Priprema:

Ako ne možete nabaviti sveže lignje, najbolje je raditi sa neočišćenim zaleđenim lignjama u rinfuzi. Najbolje su lignje veličine oko 10 cm bez krakova. Istina ja sam dobila nešto manje lignje.

foto: Printscreen YouTube/Kuhinja tete Danice

Lignje očistiti na sledeći način: Krakove izvući i odvojiti od donjeg dela. Na krakovima se sa 2 strane nalaze oči sa crnilom, koje pažljivo treba nožićem izvaditi da crnilo ne prska na sve strane. U donjem delu kraka u sredini, nalaze se zubi. Njih treba prstom istisnuti kroz sredinu kraka.

Dugačko telo lignje očistiti od prozirne kosti i bele želatinaste mase. Krakove i telo dobro isprati u nekoliko voda, dok voda ne ostane bistra. Krakove ostaviti u celo, a telo narezati na kolutove širine od 1 cm.

Prezle, brašno i so promešati i svaki kolut posebno dobro uvaljati u tu mešavinu da bude obložen sa svih i sa unutarnje strane. Isto napraviti sa krakovima. Tako pripremljene lignje su spremne za prženje.

U tiganju zagrejati ulje i lignje naglo propržiti u da budu rumene sa svih strana maksimalno 5 minuta, u poklopljenom tiganju jer prilikom prženja krakovi znaju puštati vodu i treba paziti da vas ulje ne poprska. Ja sam moju količinu liganja pekla u tri ture jer ne treba da budu zbijene u tiganju. Lignje se kratko prže jer dugim prženjem postaju žilave.

Poslužiti sa pomfritom i šniclama od blitve.

Majke i snajke:

(Espreso/Recepti)