BRZ RUČAK
SVI SRBI TRAŽE OVAJ RECEPT ZA LIGNJE KAO IZ MORSKOG RESTORANA: Potrebno je samo 4 SASTOJAKA i letnji ručak je GOTOV
Evo jednog recepta za pržene lignje koji uspeva svima
Morski plodovi se kod nas ne spremaju često, ali kada se sprme trebalo bi da budu ukusni kao u restoranu.
Evo jednog recepta za pržene lignje koji uspeva svima.
Sastojci:
300 g lignji
4 kašike prezli
2 kašike brašna
1 kašičica soli
Priprema:
Ako ne možete nabaviti sveže lignje, najbolje je raditi sa neočišćenim zaleđenim lignjama u rinfuzi. Najbolje su lignje veličine oko 10 cm bez krakova. Istina ja sam dobila nešto manje lignje.
Lignje očistiti na sledeći način: Krakove izvući i odvojiti od donjeg dela. Na krakovima se sa 2 strane nalaze oči sa crnilom, koje pažljivo treba nožićem izvaditi da crnilo ne prska na sve strane. U donjem delu kraka u sredini, nalaze se zubi. Njih treba prstom istisnuti kroz sredinu kraka.
Dugačko telo lignje očistiti od prozirne kosti i bele želatinaste mase. Krakove i telo dobro isprati u nekoliko voda, dok voda ne ostane bistra. Krakove ostaviti u celo, a telo narezati na kolutove širine od 1 cm.
Prezle, brašno i so promešati i svaki kolut posebno dobro uvaljati u tu mešavinu da bude obložen sa svih i sa unutarnje strane. Isto napraviti sa krakovima. Tako pripremljene lignje su spremne za prženje.
U tiganju zagrejati ulje i lignje naglo propržiti u da budu rumene sa svih strana maksimalno 5 minuta, u poklopljenom tiganju jer prilikom prženja krakovi znaju puštati vodu i treba paziti da vas ulje ne poprska. Ja sam moju količinu liganja pekla u tri ture jer ne treba da budu zbijene u tiganju. Lignje se kratko prže jer dugim prženjem postaju žilave.
Poslužiti sa pomfritom i šniclama od blitve.
Majke i snajke:
(Espreso/Recepti)