Punjene paprike, Foto: Printsceen/Youtube/ Gala Food

preukusno

OVAKO SPREMAJU PUNJENE PAPRIKE U DALMACIJI, SRBI MORAJU DA ZNAJU RECEPT: Pravi se BRZO i LAKO, nema UKUSNIJEG RUČKA

Ako ne volite da spremate sarmu, napunite paprike, ali po starom dalmatinskom receptu i sigurno nećete pogrešiti

Objavljeno: 13.06.2023. 17:21h > 22:02h

Punjene paprike su jedno od omiljenih jela kod nas. Postoje razni recepti, a evo kako ih spremaju u Dalmaciji.

Ljudi iz Dalmacije poznati su kao veliki gurmani, pa vam danas donosimo način na koji oni spremaju punjene paprike.

foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Potrebno:

1 kg mlevenog junećeg mesa

12-13 žutih paprika - babura

1 šoljica pirinča

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

2-4 kašike smeše od mlevene slanine, belog luka i peršuna

Pola kilograma crnog luka

1 šoljica paradajz pirea

so i malo ulja

2 kašike brašna za zapršku

1 par dalmatinskih domaćih kobasica

200 grama seckanog pršuta

1 kašika suvog začina

foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Priprema:

Propržite na masnoći crveni luk. Ohladite ga pa ga dodajte u mleveno meso, sa pirinčem, soli i suvim začinom, ali dodajte i smesu od slanine, peršuna i belog luka. Očišćene paprike punite mesom. Stavite iz u dublji lonac, nalijte malo vode, pa dodajte kobacise i pršut.

Kuvajte ih oko 15 minuta pa dodajte i paradajz pire. Nakon 2 sata laganog krčkanja dodajte zapršku pa kuvajte još 15ak minuta.

Majke i snajke:

(Espreso/Stil)