PREJAKO
UZ OVO JELO VAM MESO NIJE POTREBNO: Pohovana verzija je ubedljivo najbolja, ne zna se šta je bolje, MIRIS ILI UKUS!
Patlidžan isecite na kolutove 1 centimetar debljine, posolite svaki krug i ostavite da odstoji i pusti vodu
Plavi patlidžan je vrlo ukusno i delikatno povrće, čija upotreba u kuhinji može da bude bezgranična. Ljudi vole da ga spremaju na milion različith načina: punjeni, zapečen u rerni, prženi ili pohovani.
Patlidžan ima blag i neutralan ukus i odlična je zamena za meso, pa se često koristi u pitama, musakama, veganskim lazanjama. Pohovani patlidžan je veoma izdašno i jelo bogato ukusom, pa osim što je odličan prilog može biti i kompletan obrok.
Sastojci:
1 kg patlidžana
4 jajeta
250 g brašna
1 kašičica soli
200 ml ulja
Priprema:
Patlidžan isecite na kolutove 1 centimetar debljine, posolite svaki krug i ostavite da odstoji i pusti vodu. Isperite patlidžan, kako biste uklonili eventualnu gorčinu, a zatim ga prosušite ubrusom. Umitite jaja i so, a drugu posudu sipajte brašno. U tiganj sipajte ulje i pustite ga da se zagreje na tihoj vatri.
Kolutove patlidžana prvo uvaljajte u brašno, pa umočite u jaja, a onda ih stavite u tiganj da se prže dok ne porumene. Patldižan vadite na tanjir na koji ste prethodno stavili parče ubrusa kako bi se ocedio od viška ulja. Služite ga uz mladi sir i sezonsku salatu po ukusu.
(Espreso/Stvar ukusa)