paŽnja
KADA ČUJETE KOLIKO JE DOBAR ČAJ OD ČIČKA, PIĆETE GA SVAKOG DANA: Niste mogli ni da zamislite OVE STVARI
Za čaj od čička se mogu koristiti obe vrste jer su obe lekovite
Veliki čičak (Arctium lappa L.) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Obično raste po poljima, uz puteve i na livadama te se može pronaći na gotovo svim predelima naše zemlje.
Postoji više vrsta čička, najpoznatije su veliki čičak (Arctium lappa) i mali čičak (Arctium minus). Obje vrste imaju slična svojstva, ali se razlikuju u veličini biljke i plodova.
Za čaj od čička se mogu koristiti obe vrste jer su obe lekovite.
Veruje se da je koren biljke čičak najkorisniji deo biljke. Dok su naučna istraživanja u ovom trenutku ograničena, koren čička sadrži razne hranljive materije kao što su antioksidansi i inulin za koje se zna da pomažu kod stanja kao što su poremećaji kože, upale, varenje i još mnogo toga.
Koren čička se često jede, ali se takođe može osušiti i potopiti u čaj. Dobro funkcioniše kao izvor inulina, prebiotskog vlakna koje pomaže varenju i poboljšava zdravlje creva. Pored toga, ovaj koren sadrži flavonoide (hranjive materije biljaka), fitokemikalije i antioksidante za koje se zna da imaju zdravstvene prednosti.
(Espreso/n1 Hrvatska/webmd.com)