preukusno!
NISTE IMALI POJMA DA SE OVAKO ČISTI AVOKADO: Trik koji je zaludeo sve, NE POSTOJI NIŠTA LAKŠE
Avokado je zeleno zdravo voće koje možete spremati na različite načine
Avokado ima specifičan ukus koji mnogi obožavaju. Ove jednistavne i jeftine recepte sa avokadom morate probati što pre!
Kako jesti avokado?
Avokado se jede sirov, a može se dodati u slatka i slana jela. Kupujte zreli avokado jer se lakše čisti i ukusniji za jelo. Zrelo voće prepoznaćete po nešto tamnijoj kožici i mekšoj konzistenciji.
Ako želite da ga pojedete sami, ovo je najlakši način da ga očistite i isečete:
1. Dobro operite avokado da biste uklonili sve pesticide.
2. Odrežite mali deo voćke.
3. Jednom rukom ga držite odozgo, a drugom prerežite po dužini. Uzmite obe strane i okrenite ih u suprotnim smerovima.
4. Uklonite kamen tako što ga izdubite kašikom.
5. Isecite voće po dužini (i po širini) dok je još u koži, a zatim kašikom odvojite "meso" od kore.
6. Druga varijanta: Odrežite deo kore i ogulite voće, pa ga isecite na tanke kriške.
7. Avokado poprskajte limunovim sokom da ne potamni.
Lekovita svojstva avokada
Postoji mnogo vrsta avokada koje se razlikuju po obliku i boji – od kruškolikog do okruglog i od zelenog do crnog. Ovo voće sadrži mnoge hranljive materije, kao i 20 različitih vitamina i minerala kao što su vitamini K, C, E, vitamini B, gvožđe.
100 grama avokada sadrži 160 kalorija, dva grama proteina i 15 grama nezasićenih masnih kiselina. Većina masti u avokadu je oleinska kiselina – mononezasićena masna kiselina koja je i glavna komponenta maslinovog ulja, a neka istraživanja tvrde da smanjuje upale u organizmu.
Masti u avokadu su otporne na oksidaciju izazvanu toplotom, tako da je ulje avokada zdrava i sigurnija alternativa biljnim uljima za kuvanje, prženje i pečenje.
Zašto je dobro jesti avokado:
• smanjuje loš holesterol
• pomaže u apsorpciji antioksidanata
• poboljšava vid
• hrani i vlaži kožu
• ublažava jutarnje mučnine kod trudnica
• čuva dobre bakterije u sistemu za varenje
• reguliše krvni pritisak
• poboljšava rad srca
Nekoliko saveta o čuvanju avokada
Kao što smo ranije spomenuli, avokado ima najbolji ukus kada je zreo. Međutim, ako ste kupili nezrelo voće, ostavite ga da sazri na sobnoj temperaturi, a možete ga staviti pored banana jer oslobađaju gas etilen koji ubrzava proces truljenja.
Da biste sprečili da avokado previše sazre, redovno proveravajte mekoću. Savršeno zreo avokado je tamnozelene boje i srednje je mekan, dok je prezreli avokado obično braon boje i veoma mekan i ne može se koristiti kao takav.
Ako ne nameravate odmah da pojedete ceo avokado, umotajte ga u plastičnu foliju i čuvajte u frižideru. Hladnoća i folija će usporiti oksidaciju i truljenje.
Najukusniji recepti sa avokadom
Avokado se može jesti slatko ili slano, u zavisnosti od toga sa kojom hranom ga mešate. Kako je neutralnog ukusa, možete ga staviti u salate, sosove, namaze ili smutije.
Smoothie sa avokadom i bananom
Sastojci:
• banana
• pola avokada
• šaka smrznutih borovnica ili mešanog šumskog voća
• biljno mleko (badem, lešnik, zob, kokos ili pirinač)
• prstohvat cimeta
Pomešajte sve sastojke u blenderu i sipajte u činiju. Smuti možete konzumirati samostalno kao piće ili ga sipati u činiju i preliti sa granolom, orasima, semenkama konoplje ili čia, goji bobicama, svežim borovnicama, malinama ili bilo kojim drugim voćem.
Namaz od tunjevine i avokada
Sastojci:
• konzerva tunjevine
• jedan avokado
• 2 čena belog luka
• tri kisela krastavca
• so biber
• seme bundeve
• sok od pola limuna
Priprema:
Očistite i izgnječite avokado viljuškom i pomešajte sa tunjevinom. U smesu dodati sitno iseckan beli luk, posoliti i pobiberiti po želji, poprskati limunovim sokom i dodati narezane krastavce. Po želji u namaz možete dodati bundeve ili bilo koje drugo zdravo seme.
Čokoladni mousse od avokada
Sastojci:
• 2 avokada
• 6 kašika kakao praha
• 5 kašika meda
• 200 ml ključale vode
• prstohvat soli
Priprema:
Očistite avokado, uklonite košticu i stavite u blender. Kakao otopite u ključaloj vodi, dobro izmešajte dok ne dobijete jednoličnu pastu i stavite u blender. U smesu dodajte med i so i blendajte dok ne dobijete glatku kremu. Ohladite ga u frižideru i poslužite u čašama.
Prijatno!
(Espreso/N1)