Švarcvald torta, Foto: Printscreen/Youtube/ Natašine Slastice

prijatno!

OVOJ TORTI SRBI NE MOGU DA ODOLE DECENIJAMA: Ima ČUVENI NAZIV, kada je vidite KRENUĆE VAM VODA NIZ USTA (RECEPT)

Švarcvald torta je odličan izbor za svaku priliku, niko je ne odbija

Objavljeno: 12.06.2023. 10:40h > 10:55h

Kada je napravite jednom po ovom receptu, zaboravićete na svaki drugi!

Sastojci:

Za donji sloj:

  • 120 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 60 g putera
  • 1 belance

Za kore:

  • 6 jaja
  • 3 kašike tople vode
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • 60 g skroba
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 50 g kakaoa

Za preliv kora:

  • 5 kašika likera od višnje
  • 5 kašika vode
  • 1 kašika šećera
  • Za fil od višanja:
  • 500 g višanja
  • 250 ml soka od višanja
  • 30 g šećera
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 5 kašika likera od višnje

Još:

  • 800 ml slatke pavlake
  • 60 g šećera
  • 4 kašike likera od višnje
  • 12 višanja
  • 100 g čokolade
foto: Printscreen/Youtube/ Natašine Slastice

Priprema: Za donji sloj: U posudi pomešajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dodajte šećer i vanilin šećer. U sredini napravite rupu, pa sipajte istopljeni puter i belance. Umesite mekano testo. Da bi bilo meko nemojte da preterujete sa mešenjem. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Zatim razvucite tanko testo i stavite na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta.

Za kore: Odvojite žumanca i belanca. Kratko umutite žumanca i toplu vodu, pa dodajte šećer (ostavite jednu kašiku za belanca) i vanilin šećer, a onda penasto umutute. U drugoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno, skrob, prašak za pecivo i kakao i opet lagano promešajte da se svi sastojci sjedine. Sipajte u okrugli kalup koji ste premazali uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih pola sata. Kada se ohladi presecite na 3 jednaka dela.

Za fil od višanja: Odmrznite višnje i ocedite višak vode. Pomešajte skrob sa sokom od višnje (2 kašike), a ostatak soka sipajte u šerpu i dodajte šećer. Dodajte i skrob, pa kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte višnje. Kada ponovo krene da ključa sklonite sa šporeta. Kada se fil ohladi dodajte liker i promešajte.

Za preliv kora: Pomešajte liker, vodu i šećer, pa mešajte dok se šećer ne otopi. Za dekoraciju: Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte liker od višnje i sjedinite mikserom.

Ređanje torte:Od prve kore koja služi kao donji sloj isecite krug istog prečnika kao i što su i drude kore. Stavite prvo tu koru (donji sloj), pa uzmite prvu koru i sipajte malo preliva, pa premažite filom od višanja, a preko sipajte malo umućene slatke pavlake (one za dekoraciju). Preko stavite drugu koru, opet sipajte malo preliva, premažite fil i slatku pavlaku, pa stavite treću koru. Sipajte malo preliva i slatkom pavlakom sada premažite celu tortu. Ukrasite višnjama i rendanom čokoladom. Ostavite da se ohladi.

(Espreso/Stvar ukusa)