prijatno!
OVOJ TORTI SRBI NE MOGU DA ODOLE DECENIJAMA: Ima ČUVENI NAZIV, kada je vidite KRENUĆE VAM VODA NIZ USTA (RECEPT)
Švarcvald torta je odličan izbor za svaku priliku, niko je ne odbija
Kada je napravite jednom po ovom receptu, zaboravićete na svaki drugi!
Sastojci:
Za donji sloj:
- 120 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 60 g putera
- 1 belance
Za kore:
- 6 jaja
- 3 kašike tople vode
- 200 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 150 g brašna
- 60 g skroba
- 2 kašičice praška za pecivo
- 50 g kakaoa
Za preliv kora:
- 5 kašika likera od višnje
- 5 kašika vode
- 1 kašika šećera
- Za fil od višanja:
- 500 g višanja
- 250 ml soka od višanja
- 30 g šećera
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 5 kašika likera od višnje
Još:
- 800 ml slatke pavlake
- 60 g šećera
- 4 kašike likera od višnje
- 12 višanja
- 100 g čokolade
Priprema: Za donji sloj: U posudi pomešajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dodajte šećer i vanilin šećer. U sredini napravite rupu, pa sipajte istopljeni puter i belance. Umesite mekano testo. Da bi bilo meko nemojte da preterujete sa mešenjem. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Zatim razvucite tanko testo i stavite na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta.
Za kore: Odvojite žumanca i belanca. Kratko umutite žumanca i toplu vodu, pa dodajte šećer (ostavite jednu kašiku za belanca) i vanilin šećer, a onda penasto umutute. U drugoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno, skrob, prašak za pecivo i kakao i opet lagano promešajte da se svi sastojci sjedine. Sipajte u okrugli kalup koji ste premazali uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih pola sata. Kada se ohladi presecite na 3 jednaka dela.
Za fil od višanja: Odmrznite višnje i ocedite višak vode. Pomešajte skrob sa sokom od višnje (2 kašike), a ostatak soka sipajte u šerpu i dodajte šećer. Dodajte i skrob, pa kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte višnje. Kada ponovo krene da ključa sklonite sa šporeta. Kada se fil ohladi dodajte liker i promešajte.
Za preliv kora: Pomešajte liker, vodu i šećer, pa mešajte dok se šećer ne otopi. Za dekoraciju: Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte liker od višnje i sjedinite mikserom.
Ređanje torte:Od prve kore koja služi kao donji sloj isecite krug istog prečnika kao i što su i drude kore. Stavite prvo tu koru (donji sloj), pa uzmite prvu koru i sipajte malo preliva, pa premažite filom od višanja, a preko sipajte malo umućene slatke pavlake (one za dekoraciju). Preko stavite drugu koru, opet sipajte malo preliva, premažite fil i slatku pavlaku, pa stavite treću koru. Sipajte malo preliva i slatkom pavlakom sada premažite celu tortu. Ukrasite višnjama i rendanom čokoladom. Ostavite da se ohladi.
(Espreso/Stvar ukusa)