Punjene paprike, Foto: Privatna arhiva

PREUKUSNE SU

PIKANTNE TURSKE PUNJENE PAPRIKE: Ovako ih prave u Istanbulu, Srpkinje poludele zbog njihovog UKUSA (VIDEO)

Punjene paprike po turskom receptu će vam se dopasti već na prvi zalogaj.

Objavljeno: 11.06.2023. 17:57h

Punjene paprike se često nalaze na srpskoj trpezi, jer ne samo da su odličnog ukusa, nego se i lako prave. Ako želite da napravite ukusan ručak, naš predlog su punjene paprike,ali po turskom receptu, kakve ih prave u IStanbulu. Isto se pune mlevenim mesom i pirinčem, ali se dodaju i raznovrsni začini, kao i paradajz i piknkantni čili sos što ih čini još sočnijim.

A na kraju ih zapecite u rerni i imaće predivnu zlatnu koricu.

Sastojci:

1, 3 kg paprika

300 g mlevenog junećeg mesa

1 crni luk

3-4 čena belog luka

1 kašičica soli

2-3 srednja paradajza

1 veza peršuna

2 kašike paradajz paste

1 kašičica čili paste

1 puna kašika putera

1/2 rakijske čaše ulja

1 kašičica sušene mente

1 kašičica bibera

1 kašičica slatke paprike

1 čaša hladne vode

2 šolje pirinča

čeri paradajz

Za sos:

1 puna kašika paradajz paste

1/2 kašičice soli

1/4 čaše ulja

2 šolje vrele vode

Priprema:

U mleveno meso dodajte sitno seckani crni i mleveni beli luk, kao i so. Promešajte da se sastojci sjedine. Zatim sipajte paradajz koji ste izblendirali, kao i seckani peršun, dodajte čili i paradajz pastu. Zatim dodajte puter i ulje, kao i začine i sipajte vodu. Sve dobro sjedinite. Pirinač operite nekoliko puta i dodajte u meso, pa opet promešajte. Paprikama skinite peteljku i uklonite semenke. Napunite ih dobijenom smesom. Zatvorite ih čeri paradajzom koji ste presekli na pola.

U posudi pomešajte paradajz pastu, so, vodu i ulje, pa dobro sjedinite. Poređajte paprike u šerpu i sipajte sos preko. Poklopite i kuvajte dok sos ne počne da vri, pa smanjite vatru i kuvajte još pola sata. Zatim poređajte u vatrostalnu posudu sa sve sosom, pa pecite u rerni na 200°C dok ne dobiju koricu.

(Espreso/Stvar ukusa)