Cicvara, Foto: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

tradicionalno

ZA STARO HERCEGOVAČKO JELO LJUDI GOVORE DA JE PRAVI "MELEM" ZA CREVA: Naši stari su pucali od zdravlja!

Može se poslužiti sa pavlakom, jogurtom ili kiselim mlekom, a po želji se može napraviti i salata

Objavljeno: 10.06.2023. 12:02h

Cicvara je staro, tradicionalno jelo koje se pripremalo svakog jutra. Bila je neizostavni deo srpske kuhinje kuhinje u Crnoj Gori, Krajini, Hercegovini...

Veruje se da je odlična za varenje, pa je nazivaju i "melemom za creva".

Sastojci:

2 dcl vode 2 dcl mleka 300-400 g krem sira ili kajmaka 8 kašika belog kukuruznog brašna 1 kašika neotopljene masti (ako koristite kremu, nije vam potrebna) 1 kašičica soli kašika meda

Priprema:

U šerpu sipajte mleko, vodu i mast i prokuvajte, pa dodajte sir i posolite, pa dobro promešajte.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

Kada ponovo provri, smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprestano mešati da se lagano krčka oko 10 minuta. Kada se smesa „uhvati” za dno posude, kao da se malo zalepi i poprimi teksturu „žvake”, gotova je. Najlepše je vruće. Može se poslužiti sa pavlakom, jogurtom ili kiselim mlekom, a po želji se može napraviti i salata.

(Espreso/Najžena)