Mocarela, Foto: Printscreen/ Youtube/ Gurman TV

tajna majstora

RECEPT ZA DOMAĆI SIR KOJI JE U RADNJAMA PAPRENO SKUP: Trebaće vam samo 2 JEFTINA sastojka, preukusan je

Mleko zagrejte, ali ne treba da bude previše vrelo. Idealna temperatura je ona u kojoj prst možete da držite u mleku, a da vas ne opeče.

Objavljeno: 09.06.2023. 22:07h

Čuveni italijanski mocarela sir od sada možete napraviti i u svom domu, a potrebna su vam samo dva sastojka. Samo je bitno da nabavite punomasno mleko da bi imala potrebnu masnoću.

Prilikom pripremanja omiljenih specijaliteta sa njom takođe će se razvlačiti i imaće prepoznatljiv ukus.

foto: Profimedia

Sastojci:

foto: Profimedia

Priprema:

  1. Mleko zagrejte, ali ne treba da bude previše vrelo. Idealna temperatura je ona u kojoj prst možete da držite u mleku, a da vas ne opeče.
  2. Dodajte u 4 kašičice sirćeta, lagano mešajući bez prekidanja. Ovaj proces se odvija polako pa budite strpljivi i mešajte dok mleko ne počne da se odvaja i stvara sve veće grudvice. Pokupite sir rukama, ocedite ga i napravite kuglu, pa ga stavite i zagrejanu vodu. Za to možete koristiti i tečnost ostalu nakon pravljenja sira, malo je zagrejte da bude vruća toliko.
  3. U vrućoj vodi ga držite oko pet minuta pa iscedite rukama. Potom ga vratite, malo mešajte, iscedite i ponovite taj postupak dva do tri puta. Nakon toga kuglicu sira stavite u ledenu vodu na minutu, dva.
  4. Savet je da u vodu stavite kockice leda da bude što hladnija. Izvadite, ocedite pa ponovite i ovaj postupak dva do tri puta. Nakon ovoga sir se spreman za jelo.

RECEPT DANA: Biftek Velington - kruna kulinarstva! Ako savladate pripremu ovog jela, smatrajte da ste uspeli:

(Espreso/ Stvar ukusa)