Torta, Foto: Printscreen/Youtube/DomacireceptiNet
recept!
BRZINSKA TORTA OD JAGODA ZA SVE PRILIKE: Ukus kao IZ RESTORANA, a ne može JEFTINIJE (RECEPT)
Ukoliko imate iznenadne goste, ili vam deca traže nešto slatko ova torta je odlično rešenje
Objavljeno: 09.06.2023. 12:21h
Marija Marković
Svi su ljubitelji jagoda, a i kremastu voćnutortu niko ne odbija.
Sastojci:
Deo sa keksom:
- 300 g šlag krema u prahu
- 4,5 dl hladnog mleka
- 300 g mlevenog keksa
- 50 g sitno lomljenog kakao keksa
Deo sa jagodama:
- 300 g jagoda
- 4 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 40 g gustina
- 80 ml voda
Priprema:
- Umutite šlag sa mlekom, pa umešajte obe vrste keksa.
- Modlu prečnika cca 20 cm po dnu pospite mlevenim ili sitno lomljenim keksom i rasporedite smesu od šlaga i keksa. Možete koristiti bilo koju modlu, pleh, plastičnu kutiju ili nešto drugo što imate.
- Stavite u frižider.
- Za sloj sa jagodama ispasirajte jagode (ili sameljite u blenderu), dodajte šećer i stavite da provri.
- Kada provri, sipajte gustin koji ste razmutili u vodi i dodajte vanilin šećer.
- Kuvajte na niskoj temperaturi oko pet minuta uz često mešanje.
- Fil od jagoda hladite mešanjem.
- Kada se ohladi, rasporedite ga preko sloja od keksa. Tortu ostavite u friižideru par sati i poslužite.
- Možete je staviti i u zamrzivač na sat vremena.
Napomene:
- Najbolje je da koristite šlag koji se muti sa mlekom u odnosu 1:2 (100 g šlaga i 200 ml mleka).
- Ukoliko koristite šlag koji se priprema u drugačijem odnosu, npr. 1:1, smanjite malo količinu mleka.
- Ovu tortu možete napraviti i za poneti, u plastičnim činijicama. Tortu secite mokrim nožem.
(Espreso/Citymagazine)