Torta, Foto: Printscreen/Youtube/DomacireceptiNet

recept!

BRZINSKA TORTA OD JAGODA ZA SVE PRILIKE: Ukus kao IZ RESTORANA, a ne može JEFTINIJE (RECEPT)

Ukoliko imate iznenadne goste, ili vam deca traže nešto slatko ova torta je odlično rešenje

Objavljeno: 09.06.2023. 12:21h

Svi su ljubitelji jagoda, a i kremastu voćnutortu niko ne odbija.

Sastojci:

Deo sa keksom:

  • 300 g šlag krema u prahu
  • 4,5 dl hladnog mleka
  • 300 g mlevenog keksa
  • 50 g sitno lomljenog kakao keksa

Deo sa jagodama:

  • 300 g jagoda
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 40 g gustina
  • 80 ml voda
foto: Printscreen/Youtube/DomacireceptiNet

Priprema:

  • Umutite šlag sa mlekom, pa umešajte obe vrste keksa.
  • Modlu prečnika cca 20 cm po dnu pospite mlevenim ili sitno lomljenim keksom i rasporedite smesu od šlaga i keksa. Možete koristiti bilo koju modlu, pleh, plastičnu kutiju ili nešto drugo što imate.
  • Stavite u frižider.
  • Za sloj sa jagodama ispasirajte jagode (ili sameljite u blenderu), dodajte šećer i stavite da provri.
  • Kada provri, sipajte gustin koji ste razmutili u vodi i dodajte vanilin šećer.
  • Kuvajte na niskoj temperaturi oko pet minuta uz često mešanje.
  • Fil od jagoda hladite mešanjem.
  • Kada se ohladi, rasporedite ga preko sloja od keksa. Tortu ostavite u friižideru par sati i poslužite.
  • Možete je staviti i u zamrzivač na sat vremena.

Napomene:

  • Najbolje je da koristite šlag koji se muti sa mlekom u odnosu 1:2 (100 g šlaga i 200 ml mleka).
  • Ukoliko koristite šlag koji se priprema u drugačijem odnosu, npr. 1:1, smanjite malo količinu mleka.
  • Ovu tortu možete napraviti i za poneti, u plastičnim činijicama. Tortu secite mokrim nožem.

(Espreso/Citymagazine)