PRIJATNO!
TORTA ZA KOJOM JE LUDELA CELA STARA JUGA: Kremasta i OSVEŽAVAJUĆA, a vanila i višnja se TOPE u ustima (RECEPT)
Torta za sva vremena - jasruk torta koja će vam vratiti sećanja
Torta odlična za svaku manifestaciju, obožavaju je i najmlađi i najstariji!
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 150 g brašna
Za fil:
- 600 ml mleka
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike oštrog brašna
- 200 g sezonskog voća
Još:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema: Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca umutite penasto sa šećerom. U drugoj posudi umutite belanca u čvrst šne. Pomešajte obe smese i umutite, pa dodajte brašno i lagano pomešajte. Sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom ili nauljili. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-ak minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo. U šerpu sipajte mleko i stavite da se greje. U posudi penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte brašno i sjedinite mikserom. Sipajte dobijenu smesu u mleko, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u neku posudu, pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni fil umutite.
(Espreso/Stvar ukusa)