Bećarac, Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

paŽnja

OVO STARO JELO SMO UKRALI OD MAĐARA I DAVIMO SE U NJEMU: Opevali smo ga i U POZNATOJ PESMI, DOBRO GA ZNATE (FOTO)

Jelo se priprema u širokom tiganju kako bi tečnost brže isparila, a povrće zadržalo željenu čvrstoću

Objavljeno: 08.06.2023. 08:04h

Sataraš (mađ. szataras) je jelo od povrća, najčešće paradajza, paprike i crnog luka. Reč je došla iz mađarskog jezika (mađ. szataras). Takođe se zove još i bećarac ili bećar-paprikaš.

Poslužuje se kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili samostalan obrok uz pirinač ili krompir. Sataraš se takođe može jesti hladan.

Najčešće se priprema od crvenog luka, paprike i paradajza, a često se priprema i uz dodatak tikvice, patlidžana i šargarepe. Takođe u nekim krajevima uobičajeno je dodati i jaje ili beli luk. Od začina se dodaje so, a po želji kašičica šećera, biber i origano. Takođe se može umesto soli dodati i soja sos.

Jelo se priprema u širokom tiganju kako bi tečnost brže isparila, a povrće zadržalo željenu čvrstoću.

Potrebno je:

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

paprike (1 kilogram) paradajz (1 kg) 3 jaja 4 glavice crnog luka 3 čena belog luka malo šafrana (po želji) ulje biber so

Priprema:

Paprike oprati, očistiti od semena i žilica, pa iseći na kolutove. Crni luk iseći na rebarca, a beli sasvim sitno. Na zagrejanom ulju propržiti crni i beli luk, dodati paprike i pirjaniti, uz mešanje.

Kada paprike malo omekšaju, dodati oljušten i na krupne komade isečen paradajz. Pirjaniti dok sok ne uvri.

Posebno umutiti jaja, posoliti ih, pobiberiti i dodati malo šafrana. Ukrčkan sataraš preliti umućenim jajima, izmešati i pržiti još malo na tihoj vatri dok se jaja ne stegnu.

Sataraš služiti kao prilog uz šnicle ili dinstano meso.

Prijatno!

(Espreso/Lepote Srbije)