Breskvice, Foto: Printscreen/youtube/SherpicaRecipes

nostalgija

U NJIH IDE MAST, A NISU VANILICE: Srpkinje generacijama prave ovaj TRADICIONALNI kolač, morate imati ZAPISAN RECEPT

Priprema zahteva malo više vremena i truda, ali se rezultat koji dobijemo definitivno isplati

Objavljeno: 07.06.2023. 15:35h

Ovaj kolač nas sve podseća na detinjstvo, dane slava, rođendane i ostale prigodne praznike. Naše bake znaju koliko umeća je potrebno za isti, a mi imamo detaljan tradicionalni recept koji možete napraviti, prateći instrukcije korak po korak.

Svakako ova poslastica podseća na ukus tradicije. Breskvice su kolačići poznati su u celom svetu, Italijani ih zovu (Pesche Dolci).

Dolaze iz Toskane, gde su i nastale breskvice sa nešto drugačijim punjenjem. Kolačići se uranjaju u italijanski liker pod nazivom Alchermes i valjaju u šećer.

Šta je Alchermes? To je gust jarko crveni liker koji ima cvetnu aromu slatkog začinjenog ukusa. Kako se liker teško nalazi van same Toskane, nastale su razne varijacije bojenja.

foto: Printscreen/youtube/SherpicaRecipes

Priprema breskvica zahteva malo više vremena i truda, ali se rezultat koji dobijemo definitivno isplati.

Breskvice ne samo što su ukusne nego su isto toliko i lepe. Ako biste pitali bilo koju domaćicu sa naših prostora da li je ovaj recept star odgovorila bi vam da je to autohtoni domaći recept.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

  • 3 jaja
  • 500g brašna
  • 200g šećera u prahu
  • 200ml masti (ulje ili puter)
  • 75ml slatke pavlake (mleko)
  • prašak za pecivo
  • korica od jednog limuna
  • kašičica ekstrakta od vanile
  • prstohvat soli

Za fil:

  1. mrvice od izdubljenih breskvica
  2. 300g pekmeza (kajsija, breskva)
  3. 100g samlevenih oraha
  4. crvena i žuta boja za kolače
  5. kristal šećer za oblaganje
foto: Printscreen/serpica.net

Način pripreme:

  1. U brašno narendati limunovu koricu, dodati prašak za pecivo, so.
  2. Jaja umutiti sa šećerom pa sve vreme mućenja dodavati po malo otopljene masti ili ulja, vanilu, slatku pavlaku. Spojiti jaja sa brašnom.
  3. Kad se testo lepo sjedini, ostaviti u frižideru sat vremena prekriveno providnom folijom.
  4. Nakon toga izvaditi testo, prebaciti na radnu površinu posutu brašnom. Testo iseći na par komada, pa od svakog komada napraviti rolnicu i iseckati na podjednake komadiće.
  5. Komadiće oblikovati u kuglice i ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  6. Peći u zagrejanoj rerni na 180C, oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla
  7. Još tople pečene biskvite, pažljivo izdubiti tankim nožićem.
  8. Od mrvica koje smo izdubili, pekmeza i oraha napraviti fil pa puniti polovine i spajati breskvice.
  9. Tako spojene breskvice umočiti u jestivu boju (razrediti vodom), prvo u žutu, potom u crvenu. Staviti minut na ubrus da se ocede i uvaljati u kristal šećer. Može se koristiti samo crvena boja.
  10. Ukrasiti zelenim listićem.

Napomena: Interesantan je recept i za drugi fil: pored oraha i mrvica dodati puter, i malo arome poput ruma ili maraskina. Nekoliko veoma dobrih preporuka na koje smo naišli oko pripreme breskvica, otkinuti par manjih komadića testa i oblikovati u kuglice, ostaviti sa strane kako bi videli da li će kuglice zadržati svoj oblik.

Ukoliko zadrže oblik, sa testom je sve kako treba, ukoliko se lagano spuste to je znak da treba dodati još malo brašna u testo. Obavezno koristiti šećer u prahu jer se on prilikom pečenja lakše topi nego kristal šećer pa neće izazvati pucanje biskvita, što nam je veoma važno.

2 TORTE, CVEĆE I KOLAČI, CELA VILA ŠLJAŠTI: Ovako su Seka i Veljko proslavili 12. GODIŠNJICU, a čuveni pevač im je pevao na uvce:

(Espreso/ Danas)