recept
ZBOG OVOG PECIVA SU BEOGRAĐANI ČEKALI U REDU: Konačno otkrivena TAJNA koja je OVE PIROKE odvajala od običnih
Postoji caka u pripremi
Oni malo stariji se sigurno sećaju restorana "Atina" u kojem ste mogli da pojedete najbolje piroške u gradu. Služile su se zajedno sa jogurtom, a ovaj restoran je i dan danas ostao upamćen po ovom pecivu. Možda restoran više ne postoji, ali to ne znači da više nikada nećete jesti ukusne, mirisne i vazdušaste piroške.
Mi vam donosimo recept za piroške koje ukusom najviše podsećaju na one za koje su Beograđani čekali u redu.
Sastojci:
1,2 kg brašna
4 jajeta
300 g feta sira
100 ml ulja
180 g kiselog mleka
100 ml vode
100 ml mleka
40 g svežeg kvasca
2 kašičica soli
2 kašičica sirćeta
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
U posudu sipajte toplo mleko i toplu vodu, pa dodajte mrvljeni kvasac. Dobro promešajte da se kvasac rastvori, a onda ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte mrvljeni feta sir, ulje i kiselo mleko.
Promešajte, pa posolite i pospite praškom za pecivo. Opet promešajte, pa dodajte sirće i aktivirani kvasac. Promešajte i postepeno dodajte brašno i umesite mekano testo. Stavite testo u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite sat vremena u frižideru.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga oklagijom debljine 2 cm. Isecite pravougaonike i pržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)