Pecivo, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

recept

ZBOG OVOG PECIVA SU BEOGRAĐANI ČEKALI U REDU: Konačno otkrivena TAJNA koja je OVE PIROKE odvajala od običnih

Postoji caka u pripremi

Objavljeno: 07.06.2023. 13:22h

Oni malo stariji se sigurno sećaju restorana "Atina" u kojem ste mogli da pojedete najbolje piroške u gradu. Služile su se zajedno sa jogurtom, a ovaj restoran je i dan danas ostao upamćen po ovom pecivu. Možda restoran više ne postoji, ali to ne znači da više nikada nećete jesti ukusne, mirisne i vazdušaste piroške.

Mi vam donosimo recept za piroške koje ukusom najviše podsećaju na one za koje su Beograđani čekali u redu.

foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

Sastojci:

1,2 kg brašna

4 jajeta

300 g feta sira

100 ml ulja

180 g kiselog mleka

100 ml vode

100 ml mleka

40 g svežeg kvasca

2 kašičica soli

2 kašičica sirćeta

1 kesica praška za pecivo

foto: Printscreen/Youtube/kuhinjicam1767

Priprema:

U posudu sipajte toplo mleko i toplu vodu, pa dodajte mrvljeni kvasac. Dobro promešajte da se kvasac rastvori, a onda ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte mrvljeni feta sir, ulje i kiselo mleko.

Promešajte, pa posolite i pospite praškom za pecivo. Opet promešajte, pa dodajte sirće i aktivirani kvasac. Promešajte i postepeno dodajte brašno i umesite mekano testo. Stavite testo u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite sat vremena u frižideru.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga oklagijom debljine 2 cm. Isecite pravougaonike i pržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje.

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)