paŽnja
OVAKO SE PRAVI NAJBOLJA KAFANSKA ČORBA: Isplivala tajna iskusnih DOMAĆIH KUVARA, EVO U ČEMU SE KRIJE
Ostavite da čorba ključa oko 15 minuta, kako bi se ukusi sjedinili i proželi celokupnim jelom
Svaki zalogaj će vas voditi na putovanje kroz srpsku kulinarsku tradiciju i uživanje u autentičnom ukusu
U bogatom kulinarstvu srpske kuhinje, riblja čorba zauzima posebno mesto. Sa svojim prepoznatljivim mirisom i punoćom ukusa, ova čorba osvaja srca mnogih gurmana. Međutim, da biste postigli pravu kafansku riblju čorbu koja će vas oduševiti, potrebno je da posedujete tajni začin koji će uneti dodatnu dimenziju ukusa i pružiti jedinstveno gastronomsko iskustvo.
Vreme pripreme:
oko 80 minuta
Sastojci:
700-800 g rečne ribe (što više vrsta, to bolja čorba)
1/2 štapa praziluka
1 glavica crnog luka
5-6 kom. šargarepe
1 kom. korena peršuna
1 kom. korena paškanata
2-3 čena belog luka
1 kesica začina za riblju čorbu
ili mešavina koju čete sami napraviti
10-ak zrna bibera
3 lista lovora
1 kašičica belog luka u granulama
Priprema:
Za početak, ribu treba skuvati. Danas se riblja čorba kuvala od glave i jedne šnicle šarana, jedne deblje šnicle losos-pastrmke i 2-3 fileta nemasnog soma. Kada je riba skuvana, treba je pažljivo skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Nakon toga, ribu treba očistiti od koščica i ostaviti sa strane.
U velikom loncu, na maslinovom ili suncokretovom ulju, treba propržiti sitno iseckan praziluk, crni luk i beli luk (posebno obratiti pažnju na beli luk). Zatim dodajte sitno rendanu šargarepu, peršun i paškanat i kratko propržite. Nakon toga, dodajte očišćenu ribu u lonac. U tečnosti koju ste sačuvali od kuvanja ribe, razmutite začin za riblju čorbu ili mešavinu začina koju ste sami pripremili, pa tu tečnost sipajte u lonac. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, beli luk u granulama i po potrebi dosolite, ako smatrate da nije dovoljno slano. Ostavite da čorba ključa oko 15 minuta, kako bi se ukusi sjedinili i proželi celokupnim jelom.
(Espreso/24sedam)