paŽnja
OVO VOĆE JE NAJOPASNIJE NA PIJACI: Rizično je ako ga pojedete i u MALIM KOLIČINAMA, NIPOŠTO GA NE KUPUJTE
Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44.137 uzoraka svežeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine
Nepravilna primena pesticida je najčešći uzrok prisutnosti ostataka većih od dozvoljenih, i oni se najviše skupljaju na površini voća i povrća.
U voće i povrće sa najviše pesticida spadaju jagode, spanać, jabuke, kelj, nektarine i grožđe. Pored njih, tu su breskve, trešnje, kruške, paradajz, krompir i celer.
Sa druge strane, voće i povrće na koje se najmanje skupljaju pesticidi su avokado, kukuruz šećerac, zamrznuti grašak, ananas, luk i patlidžan. Takođe i špargle, karfiol, kivi, kupus, dinja i brokoli.
Izloženost pesticidima je povezana sa brojnim štetnim efektima po zdravlje, najčešći su digestivni problemi, alergije, problemi sa hormonima i posledice na nervni sistem.
Najbolji način za zaštitu je gajenje sopstvenog voća i povrća, ukoliko ste u mogućnosti ili kupovina namirnica od proverenih proizvođača ili organskih proizvoda, naročito kada je prva grupa u pitanju, piše na svom Instagram profilu nutricionistkinja Ana Nutririon Coach.
Pesticidi se prvenstveno nakupljaju na spoljašnjem delu plodova i najvažnija stvar za smanjenje njihovog sadržaja je temeljno pranje voća i povrća.
(Espreso/Danas online)