Nugat torta, Foto: Printscreen/Youtube
preukusno
DOMAĆICE SE UTRKUJU ZA OVAJ RECEPT, TOPI SE U USTIMA: Ovu TORTU ćete želeti na SVAKOM SLAVLJU, preukusna je
Najbolja torta koju možete spremiti u svakoj prilici
Objavljeno: 07.06.2023. 09:39h
Ivona Jelić
Raskošna nugat torta, bogatog ukusa čokolade i lešnika. Ako vam je potrebna torta koja će se u slast pojesti, to je definitivno ova. meke i sočne korice i bogat čokoladni krem sa lešnikom.
Kore – preku se dve od po:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 100 ml ulja
- Preliti sa 300 ml mleka
Fil:
- 600ml mleka
- 120 gr gustina/nišesta/skrob
- 200 gr šećera
- 150 gr čokolade
- 100 gr mlevenih ili blendiranih, pečenih lešnika
- 100 gr lešnik napolitanki
- 250 gr maslaca
- 200 ml slatke pavlake
- 300 gr nutele ili bilo kojeg nugat ( tamnog ) dela eurokrema.
Priprema:
- Prvo pravimo fil, da bi se hladio.
- Pomešati gustin i šećer, pa naliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri.
- Izmešati gustin i šećer sa mlekom pa zakuvati u kipuće mleko.
- Mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, dodati čokoladu pa mešati dok se ne otopi.
- Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
- Dok se fil hladi prviti kore.
- Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni.
- Ulupati penasto belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti da se dobije čvrsta pena.
- Dodati zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu.
- Na kraju dodati prosejano brašno i kakao, pa sve sjediniti spatulom.
- Obložiti okrugli pleh 26cm papirom za pečenje pa istresti masu za koru i staviti da se peče izmedju 20 i 25 minuta, zavisno od rerne.
- Postupak ponoviti još jednom. Ohladiti kore i vodoravno ih preseći da se dobiju 4.
- Ulupati maslac, ulupati slatku pavlaku, mikserom razbiti ohladjen fil.
- Dodati pola maslaca pa umutiti, dodati drugu polovinu pa umutiti.
- Masi dodajemo slatku pavlaku i mutimo, a zatim i eurokrem.
- Na kraju dodajemo lešnik i samlevene napolitanke. i sve mešamo.
- Obruč staviti na tacnu, pa prvu koru poprskati mlekom i nanaeti trećinu fila.Tako raditi do kraja.
Dekoracija po želji i hladjenje. Prijatno!
Kuvar Raša otkrio recept za pet savršenih jela internacionalne kuhinje:
(Espreso/ Domaći recepti)