opasno
AKO PRIMETITE OVO NA JAJETU NEMOJTE GA JESTI NI POD TAČKOM RAZNO: Može biti vrlo OPASNO ako ga POJEDETE takvo
Obratite pažnju na sve navedeno pre nego što pojedete sledeće jaje
Jaja su prepuna proteina i izuzetno su hranljiva. Mnogi ih redovno konzumiraju za doručak, a pored toga što se koriste i u mnogim jelima, takođe su nezaobilazna namirnica u ishrani dece.
A, iako neki smatraju da su jaja odličan oblik prevencije od razvoja bolesti, jer jačaju imuni sistem, sa druge strane, ima i onih koji smatraju da konzumacija jaja uopšte nije zdrava. To, međutim, nikako nije istina.
Naravno, treba biti umeren, jer, nije preporučljivo pojesti više od jednog jajeta dnevno, ukoliko želite da vam nivo holesterola ostane u savršenom redu. Opasnost od holesterola se krije u žumancima, a jedno jaje sadrži oko 212 mg dobrog holesterola koji pomaže u regulisanju nivoa onog lošeg.
Žumance takođe sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problem sa vidom. Ipak, treba voditi računa na rok trajanja, kako biste izbegli zdravstvene probleme. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA), savetuje da je potrebno zaštititi se i proveriti je li jaje pokvareno pre jela.
Promene boje belanaca
Ako je belance poprimilo nijansu perle ili ružičaste, bacite jaje odmah, savetuju stručnjaci iz USDA-e. Promena u boji, koliko god suptilna bila, može da ukaže na to da se radi o pokvarenoj namirnici izazvane bakterijom Pseudomonas, a ona je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.
- Ova bakterija stvara pigment u belancu jajeta, pa ako primetite da belance nema vama poznatu boju, bacite ga - savetuju stručnjaci iz Centra za sigurnost.
Pseudomonas bakterija može da izazove promene
Osim navedenih boja, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge vidljive promene. Dakle, može da se radi o promeni mirisa, a belance može da poprimi i zelenkastu boju.
JAJA I POSLE USKRSA 25 DINARA?! Reporterka Kurira na licu mesta: Jaja nikada skuplja, a EVO KOLIKO SADA KOŠTA KAJMAK
(Espreso/ 24 sedam)