paŽnja
MILKA RAIČEVIĆ UPOZORAVA: Jedna voćka je OBAVEZNA OVIH DANA, Srbi moraju znati I KOJA
Unošenje dovoljno tečnosti je preporuka broj jedan, ali sve to treba potkrepiti fizičkom aktivnošću. Kako je objasnila, u našem tanjiru treba da bude crveno, žuto, zeleno i belo
Nije tajna da vremenska prognoza tokom proteklih mesec dana mnoge od nas remeti. Oscilacije i nagle promene temperature mogu da se odraze na zdravlje, a ishrana igra važnu ulogu. Da li je bitno šta jedemo kad je napolju toplo i kako da se osvežimo kada je napolju sparno, otkrila je nutricionistkinja Milka Raičević.
"Treba voditi računa o svom zdravlju. Čim se nešto u organizmu promeni, treba da se zapitamo šta se to desilo. Činjenica je da hrana jeste ta koja nas uvodi u naše vizuelne probleme, umor, višak kilograma. Moramo da vodimo računa o sebi i svojim obrocima. Na svakih četiri sata treba nešto pojesti", rekla je za RTS Milka Raičević.
Prema njenim rečima, ukoliko je naš organizam zdrav - sam će dati signal šta mu se jede. Ipak, kada je toplo vreme, najbolje je uzimati hranu koja je bogata vodom. Unošenje dovoljno tečnosti je preporuka broj jedan, ali sve to treba potkrepiti fizičkom aktivnošću. Kako je objasnila, u našem tanjiru treba da bude crveno, žuto, zeleno i belo.
Ističe da je jagoda voće koje čuva naš um, mentalni sklop, telo i kožu. Ima malu kalorijsku vrednost, a preporuka je da se dan počne sa voćem i žitaricama. Cvekla je korisna, održava nam krvni pritisak u ravnoteži. Ovo korensko povrće ima malo masti, bogato je antioksidansima i vitaminima, a treba je jesti sirovu.
"Kada je toplo, preporuka je da se piju topli čajevi i jedu tople supe. Tada nema toplotnih udara. Dobro je konzumirati hranu koja je sobne temperature, jer to treba našem oragnizmu. Ako je nešto hladno, organizam mora da potroši dodatne enzime da bi se obratilo od temperaturnog šoka", rekla je nutricionistkinja.
PRAVILO "BROJKA 5"
"Ne preterujte u hrani, postoji redosled, brojka 5. Dve voćke i tri puta povrće tokom dana. Mera voća je šaka. Kada su u pitanju salate, važno je dodati limun. Posle salate treba pojesti supu, pa onda glavno jelo", objasnila je nutricionistkinja i otkrila šta treba da uradimo da bismo dobili savršenu liniju.
"Postoji nešto što je zakon za naše telo - ne smemo da budemo gladni, jer organizam pati. Jedite, ali vodite računa o količini hrane, tako se kilogrami ne povećavaju. Nisam za smuti sa pet vrsta voća. Treba uzimati kefir, dovoljno vode, mlečne proizvode. Treba osluškivati svoj organizam. Osvestite svoje potrebe, nemojte se odricati hrane. San, smeh, supa, sirova hrana, sport. To je recept", rekla je Milka Raičević.
(Espreso/Mondo)