MORATE ZNATI
OVI ZAČINI SE TRADICIONALNO SLAŽU UZ OVE VRSTE MESA: Ispravite GREŠKU koju ste GODINAMA pravile
Određeni začini se slažu od određene vrste mesa, a evo i koji:
Začinske biljke imaju jako bitnu ulogu u kuvanju i slaganju ukusa!
Evo nekoliko saveta o tome koje začinske biljke se tradicionalno slažu uz određene vrste mesa:
Piletina
Ruzmarin: Ova aromatična biljka daje "raskošnu notu" ukusu i mirisu pečene piletine. Može se koristiti u sušenom oblikuili svež.
Beli luk: Dodaje intenzivnu aromu i blagu pikantnost piletini.
Majčina dušica: Ima blagu, pomalo citrusnu notu koja se dobro slaže sa piletinom. Može se koristiti sveža ili sušena.
Junetina
Majoran:Ovaj začin ima slatkastu i pikantnu aromu koja doprinosi ukusu pečene junetine. Može se koristiti u svežem ili sušenom obliku.
Bosiljak:Ima izraženu aromu i dodaje svežinu jelima od junetine. Najbolje je koristiti sveže listove bosiljka.
Origano:Zahvaljujući jakom mirisu i pikantnom ukusu, origano je odličan izbor za jela od junetine. Obično se koristi u sušenom obliku.
Svinjetina
Majčina dušica:Ovaj začin ima jaku aromu i odlično "maskira" jak miris svinjetine, istovremeno joj poboljšavajući ukus. Najbolje je koristiti sušenu majčinu dušicu.
Đumbir:Daje pikantnost i osvežavajući ukus svinjetini.
Žalfija: Zahvaljujući pikantnoj i pomalo gorkastoj aromi, žalfija se dobro slaže sa svinjskim mesom. Može se koristiti sveža ili sušena.
Jagnjetina
Menta:Ima osvežavajući ukus koji savršeno dopunjuje jagnjetinu. Najbolje je koristiti sveže listove mente, odnosno nane.
Kim:Daje blago "orašastu" notu jelima od jagnjetine.
Majčina dušica:Intenzivna aroma, odličan začin za jela od jagnjetine. Može se koristiti sveža ili sušena.
Riba
Peršun:Sveži peršun daje svežinu i blagu gorčinu jelima od ribe. Možete da se koristi i sušen.
Mirođija:Poznata po svojoj osvežavajućoj aromi koja se dobro slaže s ribom. Najbolje je koristiti u svežem obliku.
Limunova trava:Ova biljka ima izraženu citrusnu aromu koja se odlično uklapa s jelima od ribe.
(Espreso/Stvar ukusa)