Liker, Foto: Printscreen/Youtube/Brzireceptiisaveti

neobično piće

RECEPT ZA OVAJ NAPITAK TRENUTNO TRAŽE SVI SRBI: Ovo je NAJJEDNOSTAVNIJI način pripreme i svi ga MORARE PROBATI

U našoj tradiciji nije toliko zastupljeno pravljenje ovog likera, ali verujte kada jednom probate pravićete ga i svake naredne godine

Objavljeno: 05.06.2023. 08:13h

Proces pravljenja ukusnog likera od jagoda nije komplikovan. Savetujemo da birajte samo zrele crvene i čvrste baštenske ili šumske jagode.

I ako se kod nas ne pravi tako često poput nekih drugih likera kao što je od oraha ili trešanja, liker od jagoda ima posebnu, prijatnu i neodoljivu aromu.

Priprema jagoda

Za pripremu likera važno je odabrati dobre sorte. Koriste se dve najosnovnije vrste: šumske jagode i baštenske jagode.

foto: RINA

Jagode za liker je potrebno brati pre potpunog sazrevanja, a računa se da je to kada je 1/4 ploda još zelena, a ostatak crven. Berba počinje krajem maja meseca i traje ceo jun, a kod nekih sorti i do početka jula.

Preporučljivo je brati ih dok je suvo vreme, tako da se plod pažljivo otkine sa celom stabljikom. Na ovaj način manje će se oštetiti i plod i sama biljka. Ukoliko prerada nije u kratkom roku, treba ih čuvati na temperaturi -5 - 0°C. Na ovaj način im se produžava vek trajanja, pa se mogu čuvati i do 30 dana.

Ako nemate svoju baštu, sve veće prodavnice ili pijace nude jagode od ranog proleća do kasnog leta, samo pazite da ne kupite prezrele i oštećene plodove.

foto: RINA

Recept za liker od jagoda

Pripremili smo jednostavan recept za pravljenje domaćeg likera, a sve što vam treba su četiri sastojka i malo dobre volje.

Definitivno najjednostavniji recept za klasični liker od ova 4 sastojka sa navedenim odnosima će rezultirati 1,5 l ukusne tečnosti.

Sastojci:

0,5 kg jagoda

0,5 l vode

0,4 kg šećera

0,5 l domaće rakije

Priprema:

foto: RINA

Jagode je potrebno prvo oprati, pa iseći na manje komade i staviti u teglu.

Ređajte red jagoda, red šećera i ponavljajte postupak dok ne potrošite jagode.

Na kraju sve sastojke prelijte rakijom.

Zatvorite teglu i ostavite je na sunčanom mestu.

Smešu treba povremeno protresti.

Posle 3 nedelje dodajte šećer koji ste prokuvali u 1 l vode.

Sve zajedno treba flaširati i ostaviti da odstoji najmanje 3 meseca.

ŠLJIVOVICA NA UNESKOVOJ LISTI! Proizvođač: Zna se šta je PRIRODNO, a šta veštačko piće! NAJBOLJA RAKIJA SE PRAVI OD OVE ŠLJIVE​​​​​​​:

(Espreso/Stil)