obratite pažnju
KADA ČUJETE KOLIKO SU MOĆNI LISTOVI BOKVICE, UZIMAĆETE JE SVAKI DAN: Niste mogli ni da zamislite
Listovi su kratkotrajno jestivi u proleće, dok su još mali i nežni
Bokvica (Plantago) je, kao i maslačak izdržljiv korov sveprisutan u gradu. Bokvica ima nutritivni profil sličan maslačku - to jest, puna je gvožđa i drugih važnih vitamina i minerala. Listovi su najukusniji kada su mali i nežni, obično u proleće. Veći listovi su jestivi, ali gorki i vlaknasti.
Poznato je oko 200 vrsta, ali dve koje ćete najverovatnije sresti u urbanim sredinama su rebrasta Plantago lanceolata sa dugim listovima i slatkim kišobranskim cvetovima i veći ili širokolisni plantain Plantago major sa dugim prugama cvetova.
Listovi su kratkotrajno jestivi u proleće, dok su još mali i nežni.
Pomaže smirenju upale
Obloga od zgnječenog lista bokvice ili tupfer namočen jakim čajem od bokvice naneti na ujede insekata, osip, akne, hemoroide ili otoke oko rana deluju na nadraženi deo.
Ukoliko se desilo da vam je ubod na strano telo izazvao upalu, natopite to mesto toplim čajem od bokvice i strano telo će se lakše izvući, kao i gnoj oko njega.
Deluje antiseptično i umirujuće
Pijenje čaja od bokvice takođe pomaže u borbi protiv unutrašnjih infekcija. Pomaže izbacivanju sluzi kada postoji neproduktivan kašalj. To je blagi diuretik, koji zajedno sa svojom umirujućom sluzi može da smiruje iritaciju u urinarnom i digestivnom traktu, piše "Health Prophet".
Listove bokvice možete ubrati kad god su iznad zemlje, ali najbolje je da ih uzmete u proleće i rano leto, kada su još zeleni i živahni.
Bokvica ima i antioksidativno dejstvo, pa je tako efikasna u procesu čišćenja kompletnog organizma. Redovna konzumacija čaja od bokvice je velika pomoć u gubljenju kilogram. Režimu ishrane na kome ste zbog gubitka kilograma možete dodati najviše dve šolje čaja od bokvice dnevno.
(Espreso/telegraf)