UKUSNIJE NE MOŽE
SELJAČKE MEKIKE PUNJENE SIROM: 1 sastojak ih čini MEKANIM kao duša, idealne za DORUČAK (RECEPT)
Umesite testo koje ćete napuniti sirom i napravite najbolje mekike.
Ne postoji osoba koja nije probalamekike i koja nije oduševljena ovim pecivom. Priprema je vrlo jednostavna, samo umesite testo i ispržite mekike. Mogu da se jedu u bilo koje doba dana, a najbolje su za doručak ili večeru. Ako volite mekike, onda obavezno isprobajte ovaj recept. Punjene su aromatičnim sirom, a biće mekše i vazdušastije ako u testo dodate i jogurt.
Sastojci:
750 g brašna
2 kašike šećera
1 kašičica soli
2 kašike ulja
500 ml jogurta
1/2 kašičice sode bikarbone
Za punjenje:
400 g feta sira
1 veza mirođije
1 jaje
prstohvat soli
Priprema: Pomešajte 250 g brašna sa sodom bikarbonom i promešajte. Dodajte jogurt, ulje, so i šećer, pa sjedinite sve. Zatim dodajte preostalo brašno, pa umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru da nadođe nekih pola sata. U posudi pomešajte feta sir sa seckanom mirođijom i jajetom. Ako je potrebno dodajte malo soli i sve dobro sjedinite. Podelite testo na manje delove i oblikujte loptice. Svaku razvucite, napunite filom i opet oblikujte lopticu ili oblik koji želite. Bitno je da testom zatvorite punjenje. Pržite u zagrejanom ulju.
(Espreso/Stvar ukusa)