au
AKO ČESTO JEDETE NUDLE PRETI VAM OVA BOLEST: Stručnjaci OBELODANILI podatke zbog kojih ćete ZANEMETI
Često je najlakše samo spremiti nudle jer su najbrže i najjeftinije rešenje za obrok.
Baš zbog toga što se instant spremaju postavlja se pitanje koliko su zdrave u ishrani.
Tipični sastojci u nudlama uključuju brašno, so i palmino ulje, dok kombinacije sa aromatičnim sosom iz kesice uglavnom sadrže so, začine i mononatrijum glutamat (MSG). Baš je to sastojak zbog kojeg se poteže polemika o uticaju nudla na naše zdravlje, odnosno da li izazivaju rak ili upalu slepog creva.
Sastojak broj E621, poznat i kao monosodijum glutamat (MSG) — glavni je „pojačavač ukusa“ sve veštačke hrane u Aziji. Ali drugi veruju i da su nudle same po sebi opasne zbog navodnog voštanog premaza koji može da vam ošteti probavni trakt – pisao je svojevremeno Vice.
Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Država saopštila je da je MSG bezbedan za konzumaciju — i to u zemlji koja se toliko plaši MSG-a da kineski restorani brze hrane rutinski moraju da istaknu „BEZ MSG-a“ u svojim jelovnicima. Šezdesetih godina prošlog veka, kad je kineska hrana prvi put počela da se širi Sjedinjenim Državama, mušterije su počele da se žale da sav taj MSG izaziva utrnuće tela i glavobolju. Štampa je brzo taj fenomen nazvala „Sindrom kineskog restorana“, ali u stvarnost on nije postojao.
A sam MSG nije uvek aditiv. On prirodno može da se nađe u siru i paradajzu. MSG je hemikalija isto kao što su voda i kiseonik hemikalije.
Neke studije su povezale izuzetno visoku potrošnju MSG-a sa povećanjem telesne težine, pa čak i povećanim krvnim pritiskom, glavoboljom i mučninom, dok druge studije nisu pronašle povezanost između telesne težine i MSG-a kada ga ljudi konzumiraju u umerenim količinama.
Neka istraživanja su takođe sugerisala da MSG može negativno uticati na zdravlje mozga. Jedna studija u epruveti pokazala je da MSG može izazvati oticanje i smrt zrelih moždanih ćelija
Ipak, druga istraživanja su pokazala da dijetalni MSG verovatno ima mali uticaj na zdravlje mozga, jer čak ni velike količine nisu u stanju da pređu krvno-moždanu barijeru.
Iako je MSG verovatno bezbedan u umerenim količinama, neki ljudi mogu imati osetljivost na MSG i trebalo bi da ograniče njihov unos, kako prenosi HealthLine
Još jedan sastojak nudli je i natrijum. Jedna porcija instant rezanaca sadrži 861 mg natrijuma, a ako pojedete celo pakovanje, ta količina se udvostručuje.
Postoje dokazi koji pokazuju da visok unos natrijuma može imati negativan uticaj na određene ljude koji se smatraju osetljivim na so, što može dovesti do povećanja krvnog pritiska. Tu spadaju stariji od 40 godina ili oni koji imaju porodičnu istoriju visokog krvnog pritiska.
Sve u svemu, umanjite potrošnju, odaberite zdraviju varijantu i dodajte malo povrća i izvora proteina.
Povremeno uživanje u instant nudlama je u redu – sve dok održavate inače zdravu i dobro uravnoteženu ishranu.
(Espreso/Danas)