MORATE ZNATI
NAUČNICI KONAČNO OTKRILI KAKO SLANINA I KAFA UTIČU NA SRCE: Vilice će vam PASTI kada SAZNATE ovo
„BBC Futur“ je konačno odgonetnuo sve misterije u vezi sa hranom koje smo imali!
Saznajte da li je slanina stvarno pogubna za srce i holesterol, i da li kafa dovodi do infarkta:
"BBC Futur" odlučio je da razreši sve dileme koje imamo o hrani, zatrpani raznorazim informacijama kojima nas bombraduju iz medija.
SLANINA
Strah: Dimljeno meso je opasno kao cigarete.
Prema podacima „Britanskog centra za istraživanje raka“, imate 5,6 odsto šanse da dobijete ovu bolest ako povremeno jedete slaninu. A ako je ona svaki dan na vešam jelovniku, taj rizik se povećava na 6,6 odsto. Drugim rečina, na svakih 100 ljudi koji prestanu da jedu slaninu, samo jedan će izbeći tumor debelog creva.
Zaključak: Prema podacima „Britanskog centra za istraživanje raka“, 70 g slanine dnevno nikako ne može da vam šteti. Naravno, slanina nije zdrava kao musli, ali svako nije gastronomski azbest.
KAFA
Strah: Previše kafe dovodi do infarkta
Engleski magazin o medicini je 2012 godine objavio zanimljive rezultate svog istraživanja. Oni su, naime, tokom 13 godina proučavali ljude koji su pili kafu i zaključili da oni koji u proseku popiju tri do šest kafa dnevno imaju deset odsto manje šanse da umru od infarkta.
Ipak, ne postoje tačni podaci da li kafa zaista štiti srce, ali objašnjenje možda leži u tome da zdraviju ljudi više vole da je piju.
Zaključak: Možda nije eliksir zdravlja, ali sudeći po dokazima, slobodno možete da popijete nekoliko kafica dnevno, pod uslovom da vam prija.
PUTER, SIR, PUNOMASNO MLEKO
Strah: Mlečni proizvodi će zapušiti krvne sudove i tako izazvati nastanak kardiovaskularnih bolesti
Ipak, ove godine pojavilo se veliko istraživanje britanskog časopisa za internu medicnu u kome je objavljeno da povećan unos zasićenih masnih kiselina uopšte ne utiče na nastanak srčanih bolesti.
Oni su čak napravili eksperimet, pa su grupi ljudi svake večeri davali da jedu sir sa 40 odsto masnoće, drugoj sendvič sa puterom, a trećoj šolju punomasnog mleka i to tokom osam dana. Na kontrolnom pregledu njima se holesterol čak i snizio.
Zaključak: Možda će od sada punomasno biti novo „mršavo“.
(Espreso/Alo!)