paŽnja
OVAKO SE NA STARINSKI NAČIN PRAVE ORASNICE:Kolačići koje su Srbi "ČISTILI SA TANJIRA" a sad su POPULARNIJI NEGO PRE
Orasnice ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom, pa pecite na 130 stepeni oko pola sata. Ukoliko volite hrskavije orasnice, ostavite ih da se peku malo duže
U gastronomiji važi pravilo koje retko ko može da pobije - što manje kombinovanja sastojaka, to će recept koji pripremate biti ukusniji.
Ovo pravilo posebno važi u poslastičarstvu. Ukoliko ste sumnjičavi, samo se prisetite koji kolači i torte su najukusniji? Pa upravo oni koji se prave od pet-šest sastojaka: jaja, šećera, putera, orašastih plodova i čokolade sa dodatkom brašna.
Za orasnice, koje su nekada bile nezaobilazne na slavskoj trpezi, potrebna su samo četiri sastojka - belanca, šećer, orasi i sirće. Ovi kolačići sada su iznova popularni među domaćicama, jer ih nije teško pripremiti, a ukusom vraćaju u dane detinjstva.
Sastojci:
2 belanca
200 g kristal-šećera
200 g mlevenih oraha
200 g seckanih oraha
1 kašika sirćeta
Priprema:
Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca mutite mikserom dok se ne pretvore u sneg. Potom dodajte šećer i nastavite da mutite.
Na polovini mućenja sipajte kašiku sirćeta, pa dovršite mućenje - smesa za orasnice trebalo bi da bude kompaktna. zatim lagano varjačom umešajte mlevene orahe da se sjedine sa umućenim belancima i šećerom.
U pliću posudu sipajte seckane orahe. Kašičicom vadite smesu od belanaca i mlevenih oraha, pažljivo uvaljajte smesu u seckane orahe, oblikujte mali valjak, a onda od njega i potkovicu.
Orasnice ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom, pa pecite na 130 stepeni oko pola sata. Ukoliko volite hrskavije orasnice, ostavite ih da se peku malo duže.
Prijatno!
(Espreso)