recept
POZNATI ITALIJANSKI KUVAR PODELIO RECEPT ZA PALENTU: Spremite je uz OVAJ SOS i imaćete NAJBRŽI RUČAK
Niste probali bolju palentu od ove sa pečurkama
Palenta je tradicionalno italijansko jelo koje možete da služite i za doručak, ali i ručak. Sve zavisi od toga koje ćete joj namirnice dodati, a jedan od najstarijih recepta je za prženu palentu.
Ako želite da napravite lagan, a ukusan ručak, onda vam predlažemo da isprobate recept za palentu sa sosom od pečuraka čuvenog italijanskog kuvara Đenara Kontalda.
Sastojci:
Za sos od pečurka:
malo maslinovog ulja
2 deblje šnite slanine
1 šargarepa
1/2 crnog luka
1 štap celera
300-400 g pečuraka
200 ml paradajz sosa
200 ml bujona
1 ljuta papričica
Za palentu:
1 l vode
250 g palente
komad putera
Priprema:
Na malo zagrejanog ulja propržite secanu slaninu i šargarepu. Zatim dodajte sitno seckani crni luk i celer. Kada povrće omekša dodajte pečurke koje ste isekli na četvrtine. Nakon par minuta sipajte paradajz sos i posolite.
Promešajte i sipajte bujon i dodajte celu ljutu papričicu. Zatim dodajte sekcane stabljike peršuna. Kuvajte još 30-35 minuta. Stavite vodu da proključa, pa otopite puter. Postepeno sipajte palentu i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
U tanjir sipajte palentu, pospite rendanim parmezanom i preko sipajte sos od pečuraka i pospite parmezanom.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)