Torta, Foto: Printscreen/ YOUTUBE/GESUND UND SCHNELL

čokoladni užitak

RECEPT ZA SAVA ČOKOLADNU TORTU ZALUDEO JE ŽENE U SRBIJI: Grabe se za OVAJ RECEPT, niko mu ne može ODOLETI

Svaku koru pecite oko 10 minuta na 180 stepeni

Objavljeno: 30.05.2023. 20:31h

Jedinstven ukus ove torte uklapa se u najlepše finale svakog svečanijeg okupljanja. Samo jedno parče ovako fine torte je nezaboravan gastronomski doživljaj koji treba zaokružiti šoljom kafe.

Sastojci

belanca 12

so 1/2 kašičice

foto: PRINTSCREEN/YT/ YOUR FOOD LAB

kristal šećer 300 g

orasi, krupno seckani 300 g

kakao 3 ravne kašike

brašno 1 kašika

prezle 3 kašike

ZA FIL:

žumanca12

kristal šećer12 kašika

vanilin šećer1 kesica

foto: Printscreen Instagram/fitwafflekitchen

maslac250 g

šećer u prahu50 g

čokolada za kuvanje150 g

ZA DEKORACIJU

mlečna čokolada100 g

Kako pripremiti

Mutite belanca uz dodatak soli i kad počnu da se pene mikser uključite na najveću brzinu i postepeno dodajte kristal šećer. Kad dobijete čvrst i sjajan sneg isključite mikser, pa špatulom umešajte kakao, brašno, prezle i orahe. Podeliti dobijenu smesu na 3 dela, pa u kalupu srednje veličine ispecite kore. Svaku koru pecite oko 10 minuta na 180 stepeni.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Na pari kuvajte žumanca pomešana sa šećerom i vanilin šećerom. Neprestano mešajte 15 minuta, dok smesa ne dobije potrebnu gustinu. Sklonite sa vatre, pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Prekrijte providnom folijom i ostavite da se sasvim ohladi.

Maslac penasto umutite sa šećerom u prahu i u to uz stalnu mućenje mikserom dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila. Kad se sve sjedini od fila odvojite 3 kašike, a ostatak podelite na tri dela. Nafilujte kore, završite filom i omažite je okolo sa one tri kašike fila koje ste odvojili.

Tortu ukrasite krupno rendanom mlečnom čokoladom.

Majke i snajke:

(Espreso/BlicŽena)