recept
DODAJTE OVAJ SASTOJAK U KNEDLE SA ŠLJIVAMA I TOPIĆE SE U USTIMA: Prave STARINSKE, naše BAKE otkrile TAJNU mekoće
Skuvati 0, 5 litara mleka sa grizom. Dobićete gustu masu, skloniti da se ohladi
Ovo je jednostavan recept za knedle koje se pripremaju sa grizom, a ne sa krompirom. Knedle su izvrsne i nadamo se da će vam se dopasti. Od kada sam dobila ovaj recept, samo po njemu spremam.
Ako nemate sveže ili zamrznute šljive, mozete upotrebiti suve, kako sam ja danas koristila.
Sastojci:
za 4 osobe
0,5 l mleka
250 g griza (psenicne krupice)
125 g prezli (ili krusnih mrvica)
1 kom jaje
1 kesica praška za pecivo
malo vanilin sećera
malo cimeta
20-25 kom šljiva
oko 250 g brašna
Priprema:
Skuvati 0, 5 litara mleka sa grizom. Dobićete gustu masu, skloniti da se ohladi.
Na malo ulja propržiti malo prezli, skloniti da se sasvim ohladi.
Kada se griz ohladio, dodati jaje, brašno i prašak za pecivo. Umesiti testo i formirati valjak koji ćemo iseći na jednake komade (širina zavisi od debljine valjka).Od svakog komada formirati knedlu, a u sredinu staviti šljivu. Umesto sveže ja sam stavila suvu šljivu.
Ako su jako suve, potrebno ih je ranije potopiti u toplu vodu ili rum. Knedle staviti u kipuću vodu malo posoljenu. Kuvati knedle. Gotove su kada isplivaju na površinu. Kuvati ih još 3-5 minuta.
Vaditi ih rupičastom kašikom i stavljati na prezle. Protresti malo da se knedle obaviju prezlama. Stavljati na tanjir, posuti vanilin sećerom i cimetom.
Recept je dobar za mlade domaćice, kao i za sve ostale. Ne moze da ne uspe. Od ove kolicine izadje oko dvadesetak knedli.
Majke i snajke:
(Espreso/Coolinarka)