spremite i vi
OVAJ MAKEDONSKI SPECIJALITET JE BOLJI I OD ITALIJANSKE PICE: 1 sastojak daje ŠMEK, recept će vas RASPAMETITI
Naučite kako se pravi makedonski specijalitet - pastrmajlija
Pastrmajlija je tradicionalno makedonsko jelo koje se pravi od testa, a puni se dimljenim svinjskim mesom. Nekada se pravila od jagnjetine ili ovčetine, a danas možete da koristite meso po izboru.
U restoranima postoje razne varijacije ovog jela sa dodacima tvrdog sira, pečuraka ili slanine, a za ovaj specijalitet se takođe koriste mast, jaje i ljuta papričica. Ali ako niste ljubitelj pikantne hrane papričicu slodbodno izbacite.
Sastojci:
1 kg brasno
400 ml tople vode
1 kvasac
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
Za fil:
1 kg dimljenog svinjskog mesa
origano
svinjska mast
jaja
Priprema:
U posudi pomešajte toplu vodu i izmrvljeni kvasac sa šećerom. Ostavite da se aktivira 10 minuta, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih pola sata. Meso isecite na kockice, posolite i pobiberite, pa pospite origanom i malo nauljite.
Testo podelite na 8 delova i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvucite u ovalan oblik i napravite malo udubljenje u sredini. Sipajte fil od mesa u sredinu i stavite preko po kašiku masti. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 250°C oko 5-7 minuta, a onda smanjite na 200°C i pecite još 10 minuta.
Zatim premažite umućenim jajima i vratite na još par minuta. Jaje nije obavezno. Kada se pastrmajlija ispeče premažite krajeve mašću i pokrijte ubrusom kako bi omekšali.
(Espreso/Stvar ukusa)