paŽnja
OVO JE BIO "TITOV KOLAČ" KOJEG JE MORALA ZNATI CELA JUGOSLAVIJA: Zanemećete kada vidite GLAVNI SASTOJAK
Pečenu koru izvadite iz pleha, ohladite, premažite ohlađenim filom, pa pospite narendanom čokoladom i mlevenim orasima
Niko nije siguran otkud ime “Titov kolač”, a mnogi tvrde da nekadašnji predsednik Jugoslavije uopšte nije smeo da jede orahe. Bilo kako bilo, ovaj kolač svi vole.
Sastojci:
Za koru:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mlevenih oraha ili lešnika
5 kašika skuvane crne kafe
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Za prvi fil:
400 ml mleka
5 punih kašika brašna
2 žumanca
Za drugi fil:
200 g margarina
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljene čokolade
3 kašičice mlevenog pečenog lešnika
Priprema:
Belanca na sobnoj temperaturi umutite sa polovinom šećera. Umitite žumanca sa ostatkom šećera i vanilin šećera. Dodajte ulje.
U brašno dodajte prašak za pecivo pa izmešajte. Dodajte jaku, hladnu crnu kafu u jaja. Izmešajte brašno i orahe. Dodajte ih u smesu od žumanaca.
Polako žicom umešajte sneg od belanaca.
Pecite u pobrašnjenom plehu u obliku po želji, na 180 stepeni, oko pola sata.
Za prvi fil, izmešajte mleko i žumance, pa polako, muteći mikserom, dodajte brašno. Skuvajte kao puding i ohladite.
Margarin dobro umutite sa šećerom i vanilinom, pa dodajte ohlađenu čokoladu.
Sjedinite oba fila. Dodajte pečeni lešnik.
Pečenu koru izvadite iz pleha, ohladite, premažite ohlađenim filom, pa pospite narendanom čokoladom i mlevenim orasima
(Espreso)