MORATE ZNATI
"BOLJE LETI IĆI NA PLANINU, A U JESEN NA MORE" Doktor Perišić objasnio i zašto, od sada ćete raditi SKROZ DRUGAČIJE
Ako je duži put od dva sata onda je najvažnija voda, i to ona s malom količinom natrijuma
Vreme je velikih vrućina. Ljudi sate i sate provode u kolima i često su u nedoumici šta da ponesu od hrane što nije kvarljivo.
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić rekao je, gostujući jednom u Jutru na TV Prva, da je bolje leti ići na planinu, a u jesen na more i preporučio da put ne traje duže od dva sata.
- Na put bi trebalo poneti tost, puter i šunku - naglasio je doktor.
Ako je duži put od dva sata onda je najvažnija voda, i to ona s malom količinom natrijuma.
Dr Perišić je pomenuo i sokove koje je najbolje piti na putu, a govorio je i koliko nam mogu pomoći probiotici da bismo sprečili eventualne stomačne probleme na putu.
- Za decu je najbolje 2, 3 sokića dnevno po 200 mililitara ne više. Ima mnogo šećera pa će mnogo da uriniraju, rekao je dr Perišić.
Najbolje je piti ceđene sokove od paradajza i jabuke, jer oni sadrže u sebi antioksidanse. Takvi sokovi za put mogu da stoje dva sata.
- Pet dana pred putovanje treba piti probiotik radi prevencije i kada se završi putovanje, još mesec dana. Savetovao bih u tim kritičnim letnjim mesecima da se probiotici piju u punoj dozi. Odnosno 20.000 probiotskih bakterija u jednoj kapsuli ili prašku, rekao je doktor.
(Espreso/TV Prva)