Žganci, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj keks design

sećate li se

OVO JELO SE U JUGOSLAVIJI PRAVILO SVAKI DAN: Sad ga se NIKO NE SEĆA, a nekad su ga PREŽIVALI

Priprema žganaca nije komplikovana, mada zahteva malo truda, a oni koji su ga kušali kažu da podseća na palentu. Najbolje ide uz kiselu pavlaku ili jogurt, a može biti i prilog nekom jelu

Objavljeno: 30.05.2023. 07:34h > 11:04h

Mnoga jela nam i dan danas zamirišu na detinjstvo i kuhinju naših majki i baka. Postoje neka koja su preživela i spremaju se i dalje, dok su pojedina totalno potonula u zaborav.

Postoji jedno jelo na kojem su generacije odrastale, a današnja deca najverovatnije nisu ni čula za njega. U pitanju su žganci. To je jelo koje dolazi iz Slovenije, a pravi se samo od brašna i vode, a možete u njega dodati i krompir. Tako sajt Stvar ukusa predlaže da ovaj zaboravljeni jugoslovenski recept napravite upravo sa krompirom.

Priprema žganaca nije komplikovana, mada zahteva malo truda, a oni koji su ga kušali kažu da podseća na palentu. Najbolje ide uz kiselu pavlaku ili jogurt, a može biti i prilog nekom jelu.

Sastojci:

7 krompira

150-200 g brašna

1 kašika masti

180 g kisele pavlake

Priprema:

Krompir oljuštite i iseckate na kockice. Pokrijte dno većeg i dubljeg tiganja krompirom, pa sipajte vodu da pokrije krompir, pa dodajte još dva prsta preko. Posolite i poklopite, pa kuvajte dok ne omekša, nekih 15 minuta. Ispasirajte krompir u tiganju sa sve vodom.

Zatim postepeno dodajte brašno i mešajte konstantno. Treba da dobijete teksturu pirea. Ako je potrebno dodajte još brašna, ali nemojte da preterujete. Kuvajte na tihoj vatri i mešajte konstantno da vam ne zagori, nekih 20 minuta.

U drugi tiganj sipajte mast i kada se istopi dodajte pavlaku. Kuvajte na tihoj vatri dok se pavlaka skroz ne zagreje, a zatim krompir sipajte u neku posudu i prelijte pavlakom.

(Espreso/24sedam)