paŽnja
DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIO KOJU BOLEST SVI DOBIJU NA LETOVANJU: "Zovu me i žale se na BOLOVE U STOMAKU, ALI I OVO"
Istakao je da se mega doze probiotika mogu uzimati i tokom letovanja kao i da taj savet važi i za decu i za odrasle
Uskoro kreće sezona godišnjih odmora, a dugoočekivani put nam mogu pokvariti problemi sa varenjem i hrana koju nismo navikli da jedemo.
Na to je upozorio i gastroenterolog Dr Vojislav Perišić te naveo da je jedna stvar obavezna u kućnoj apoteci pred svaki put.
"Tri dana pre polaska na put uzeti probiotik, ja sam skoro razmišljao koji probiotik... Može da bude i onaj standardni, ali u mega dozi", rekao je profesor Vojislav Perišić jednom prilikom gostujući u emisiji "Jutro" na TV Prva.
Istakao je da se mega doze probiotika mogu uzimati i tokom letovanja kao i da taj savet važi i za decu i za odrasle.
"Nećemo pogrešiti i nemojte se plašiti", poručio je i dodao da se određenim količinama zapravo samo popunjavaju receptorna mesta za patogene.
"Enterofuril, jedno antibakterijsko i antivirusno hemijsko jedinjenje koje se ne apsorbuje, a koje ima vrlo visoku koncentraciju u našim crevnim sokovima, pa kad uđe bakterija, ona nema sposobnost da uđe u zid nego biva uništena. To treba uzimati pre odlaska u zemlje visokog rizika", naglasio je.
Njegov savet je i da se ruku obavezno peru pre jela, ali i da se pažljivo bira hrana: "posno mleko, posni sir, zeleniš, paradajz, rotkvice, zelena salata, mladi luk. Jedan paradajz ima više vitamina C od jednog limuna, a to je antiupalni vitamin".
Šta ukoliko ipak dođe do zdravstvenih smetnji?
"Ja ću reći, mnogi će sada da me stave u top, što bi rekli. Mene zovu prijatelji iz Grčke: "Stigli smo tamo, imamo pet proliva danas i boli stomak, šta da radimo? Temperaturica je laka". Reko’ ponesite antibiotik (antibiotik druge generacije drugoj generaciji fluorohinolonskih antibiotika), to su tablete koje ubijaju sve enteralne patogene i popijte na 12 sati po dve. Posle treće doze, kunem vam se Bogom, sve je gotovo. To je terpaija za odrasle i za decu", istakao je.
Navalite na giros
Profesor je imao još nekoliko preporuka kada je u pitanju hrana pa je tako naglasio da se voće iz hotela dodatno pere, a da se giros slobodno jede.
"Giros se sprema na visokoj temperaturi i ubija svaku bakteriju. I naravno, voće prati, prati, prati... I da pripremaju sezonsku salatu na licu mesta kuvari koji imaju rukavice. Biti oprezan sa kuvanom hranom koja stoji", zaključio je.
(Espreso/Najžena)