preukusno!
OVA OSVEŽAVAJUĆA TORTA JE POTPUNI HIT U SRBIJI: Iskoristite JAGODE i UŽIVAJTE u KREMASTIM zalogajima (RECEPT)
Dok je još uvek sezona jagodama iskoristite ih i napravite osvežavajuću i kremastu Kapri tortu.
Kapri je osvežavajuća i kremasta torta kojoj se svi oduševe od najmlađih do najstarijih!
Sastojci:
Za koru:
- 9 belanaca
- 300 g šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašika sirćeta
- 300 g seckanih ili mlevenih oraha
Za fil:
- 600 ml mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 300 g šećera
- 9 žumanaca
- 250 g putera
Za žele:
- 500 g jagoda
- 100 g malina
- 300 g šećera
- 2 kesice pudinga od jagoda
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 60 ml slatke pavlake
Priprema:
Kako se pravi kora?
Belanca ulupajte u čvrst šne postepeno dodajući šećer, pa dodajte sirće i još malo mutite, a onda lagano umešajte brašno i orahe. Dobijenu smesu sipajte u dublji pleh, koji ste obložili pek papirom, da kora bude deblja. Pecite na 180°C oko 20 minuta.
Žele nije težak za pripremu:
Jagode i maline odmrznite i procedite svu vodu, pa pomešajte sa šećerom i izblendirajte. Stavite da se kuvaju i kada smesa provri dodajte puding. Kuvajte uz neprestano mešanje, dok se sastojci lepo ne sjedine.
Ovako se pravi fil:
Žumanca penasto umutite sa šećerom, pa dodajte puding. Lepo sjedinite da nema grudvica, pa smesu sipajte u mleko koje ste stavili da se greje. Kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Fil ponovo umutite, pa dodajte umućeni puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom.
Najlakši način za čokoladnu glazuru:
Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom.
Ređanje torte:
Preko ohlađene kore premažite žele od jagoda i malina i opet ostavite da se stegne u frižideru, pa sipajte preko fil. Dobro razmažite i prelijte čokoladnom glazurom.
(Espreso/Stvar ukusa)