paŽnja
OD OVOG STAROG SRPSKOG JELA MRŠAVITE KAO LUDI: Kalorija gotovo i nema, DAĆE VAM ENERGIJE DO KRAJA ŽIVOTA
Postoje razne varijacije ovog doručka, ali ključni sastojak treba da bude grubo mleveno kukuruzno brašno, idealno domaće
U bivšoj Jugoslaviji, kačamak je bio svakodnevna poslastica koju smo često konzumirali. Ako pitate svoje bake što pamte o doručku, reći će vam: "Po toplom kačamaku sa mlekom"
Postoje razne varijacije ovog doručka, ali ključni sastojak treba da bude grubo mleveno kukuruzno brašno, idealno domaće.
Kukuruzno brašno je bogato raznim hranljivim supstancama. Ono je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe, obiluje fosforom, magnezijumom, cinkom, kalijumom, bakrom, selenom i manganom.
Poslednjih godina, "kačamak dijeta" je postala vrlo popularna. Šta to znači? Ova dijeta podrazumeva zamenu doručka i večere kačamakom, uz izbegavanje belog brašna za ručak.
Jelovnik obično ide ovako:
Doručak: Kačamak sa kefirom ili jogurtom
Užina: Voće
Ručak: Supa, glavno jelo i salata. Ili samo čorba i salata, ali bez hleba.
Užina: Voće
Večera: Kačamak sa kefirom ili jogurtom.
Dva načina za pripremu kačamka
Postoje dva jednostavna načina za pripremu zdrave palente, poznate i kao kačamak. Oba su brza i jednostavna. Evo kako da pripremite palentu na prvi način:
U lonac stavite 3 i po šolje vode.
Dodajte malo suncokretovog ulja i prstohvat soli.
Kada voda provri, smanjite temperaturu na minimum.
Uz konstantno mešanje, polako sipajte jednu šolju kukuruzne palente u lonac.
Nastavite mešati palentu dok se ne zgusne i dobije željena konzistencija.
Prilikom pripreme palente, preporučuje se upotreba drvene kašike umesto metalne, kako bi se izbegla oksidacija.
Ovaj ukusan obrok možete dodatno obogatiti dodavanjem zdravih semenki ili omiljenog povrća pre serviranja.
(Espreso/Najžena)