paŽnja
OVAJ GRČKI KOLAČ MIRIŠE NA MORE I UŽIVANJE: Ukusom podseća na BAKLAVU, a nosi POPULARAN NAZIV U TOJ ZEMLJI
Ukoliko ste ljubitelj zalivenih kolača, a makar jednom ste posetili Grčku, male su šanse da niste probali karidopitu, poslasticu koja je ponos grčke kuhinje
Ovom kolaču posebnu čar daje velika količina sirupa, zbog čega je sočniji od bilo kog drugog zalivenog kolača.
Ukoliko ste ljubitelj zalivenih kolača, a makar jednom ste posetili Grčku, male su šanse da niste probali karidopitu, poslasticu koja je ponos grčke kuhinje.
Iako po ukusu podseća na brzu baklavu, recept za karidopitu se razlikuje po začinima i većoj količini sirupa nego što je potrebno za bilo koji drugi zaliveni kolač.
Sastojci:
4 jajeta
350 g brašna
120 ml mleka
250 g oraha
1 kg šećera
250 g putera
kesica praška za pecivo
kašičica cimeta
2 kesice vanilin-šećera
jedna pomorandža
Priprema:
Najpre pripremite sirup, kako bi se ohladio pre nego što kolač bude ispečen.
U šerpu sipajte 800 mililitara vode i 800 grama šećera, dodajte pola kašičice cimeta u prahu ili jedan štapić cimeta, kao i pomorandžu isečenu na kolutove. Sirup bi trebalo da bude konzistencije kao za slatko, što ćete postići ako ga kuvate na malo slabijoj vatri još desetak minuta pošto provri.
Skuvan i malo zgusnut sirup skinite sa ringle i ostavite da se ohladi.
U posudu za mućenje razbijte jaja, dodajte im 200 grama šećera, kao i puter koji je odstajao na sobnoj temperaturi, pa umutite mikserom. Potom dodajte vanilin-šećer, brašno, prašak za pecivo, samlevene orahe i mleko, pa sve sjedinite varjačom.
Podmažite pleh, pospite ga brašnom, pa ulijte smesu za pitu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta, tj. dok se kolač ne odvoji od ivica pleha.
Kad je kolač ispečen, izvadite pleh iz rerne, pa lagano i ravnomerno sipajte ohlađeni sirup. Nemojte sipati sav sirup odjednom, da se ne bi desilo da jedan deo kolača bude natopljen, a da drugi ostane suv.
Kad se kolač skroz ohladi, isecite ga na kocke, po želji ukrasite polovinom jezgra oraha i služite.
Prijatno!
(Espreso/telegraf)