Testo, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes
preukusno!
POGAČA MEKANA KAO PAMUK: Ovo su naše BAKE stavljale u TESTO a domaćice to danas PRESKAČU, ne pravite GREŠKU
Ovaj ukus će vas vratiti u detinjstvo!
Objavljeno: 25.05.2023. 20:31h
Marija Markovic
Ovako su naše bake pravile pogaču, probajte i vi!
Sastojci:
- 340 g brašna
- 180 ml vode
- 1/2 kockice (20-25g) kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Za posipanje pogače:
- semenke po želji
Priprema
- U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste. Naraslo testo podeliti na šest jednakih delova. Od svakog dela oblikovati loptice.
- Loptice poređati u podmazanu posudu (ja sam koristila dublju posudu vel. 24cm). Svaku lopticu testa zaseći oštrim nožem u obliku krsta, premazati mešavinom žumanceta i mleka i posuti semenkama. Posudu sa testom prekriti providnom folijom i ostaviti da pogača naraste.
- Rernu zagrejati na 200 stepeni. Staviti pogaču da se peče. Kada porumeni izvaditi je iz rerne i prebaciti na kuhinjsku krpu. Umotati pogaču da omekša.
(Espreso/Recepti.com)