ONI KAŽU NIKAKO
SRBI NON-STOP STAVLJAJU CRNI LUK U FRIŽIDER, A NIAKAKO NE BI SMELI: Razlog je VAŽNIJI nego što možete zamisliti
Luk u fižideru menja svoju strukturu i postaje gnjecav
Ako imate tendenciju da odlažete određenu hranu u frižider ne bi li trajala duže, razmislite još jednom. Često umemo da stavimo i crni luk kako bi tamo duže opstao, ali evo šta kažu stručnjaci.
“Luk upija više vlage u hladnjaku, pa se brže kvari. Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju”, kaže Kristen Farmer Hol, kuvarica i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema.
Ako luk ostavite u frižideru, na niskoj temperaturi skrob će se pretvoriti u šećer. To logično dovodi do promene u strukturi luka, pa on postaje gnjecav.
Pa gde onda treba da čuvamo luk?
Idelano je hladno, mračno i suvo mesto, najbolje u mrežici ili papirnoj kesi kako bi do njega dopirao vazduh.Tako skladišten luk može da stoji 30 dana. Ako ga držite u špajzu u kuhinji, gde je sobna temperatura, luk je upotrebljiv sedam dana.
Postoji još jedna greška kada je čuvanje crnog luka u pitanju. Mnogi ostatak luka čuvaju u frižideru, do sledećeg kuvanja, ali tako na njemu mogu da se skupe opasne bakterije.
DOK JEDNI KUKAJU ZBOG KIŠE, POVRTARIMA SVANULO: Sada luk konačno može da se razvija:
(Espreso/ Krstarica)