Makarone sa sirom, Foto: PRINTSCREEN YOUTUBE/ JAMIE OLIVER

RECEPT

DŽEJMI OLIVER U MAKARONE SA SIROM DODAJE 1 VRSTU MESA, TAKO BUDU JOŠ UKUSNIJE: Napravite ovo JELO kao PROFESIONALAC

Naučite da spremate najbolje do sada makarone sa sirom

Objavljeno: 25.05.2023. 09:16h

Makarone sa sirom su poznato američko jelo koje se jede u celom svetu. Priprema je baš jednostavna, a ako se ljubitelj ove čuvene paste sa nekoliko vrsta sireva, onda obavezno isprobajte recept Džejmija Olivera.

On je već popularan recept dodatno poboljšao tako što je u sos dodao senf i mango čatni, koji mu daju predivnu boju i slatkasti ukus, a posle pečenja posipa ih panga tartarom.

On se pravi od hrskave slaninice i prezli koji makaronama sa sirom daju poseban šmek.

foto: Printscreen Youtube/Chef Jack Ovens/

Uživajte!

Sastojci:

1 parče putera

2 crna luka

3 kašike brašna

1 l mleka

500 g makarona

100 g čedar sira

100 g tvrdog sira po želji

100 g parmezana

1 kašičica senfa

1 kašičica mango čatni

1 kašika vorčester sosa

Za panga tartar:

3-4 šnita slanine

2-3 kašike prezli

1 čen belog luka

začinsko bilje po želji

foto: Printscreen Youtube/Chef Jack Ovens/

Priprema:

Puter istopite u tiganju, pa dodajte crni luk isečen na rebarca. Kada omekša i dobije zlatnu boju (posle nekih 15 minuta), dodajte brašno i promešajte. Nakon toga postepeno dodajte mleko. Dobro promešajte i kuvajte. Dok se sos priprema skuvajte makarone al dente (to znači da ne kuvate dok skroz ne omekašaju, nego neka ostanu malo tvrde).

Pred kraj kuvanja u sos dodajte sve tri vrste sira koji ste prethodno izrendali, a onda dodajte i senf. Dobro promešajte, pa dodajte i mango čatni. Makraone procedite, pa sipajte u sos malo vode u kojoj su se kuvale. Opet lepo promešajte, pa dodajte i proceđene makarone. Sjedinite sve i sipajte vorčester sos. Kada sve dobro promešate sipajte pastu u tepsiju, pa pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.

Dok se pasta peče napravite panga tartar. U tiganju propržite sitno seckanu slaninu i beli luk, pa dodajte seckano začinsko bilje i prezle. Pržite dok prezle ne dobiju zlatnu boju. Servirajte makarone sa panga tartarom.

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)