PREUKUSNO
OVA JUGOSLOVENSKA TORTA BILA JE POTPUNI HIT ŠIROM BALKANA: Domaćice su POLUDELE za ovim RECEPTOM
Vasina torta je poznata svim srpskim domaćicama i svi traže dodatno parče!
Jugoslavija je ludela za ovom tortom, a ovo je recept koji će vas vratiti u detinjstvo!
Veruje se da recept za Vasinu tortu potiče iz 1908. godine i da ga je u Paraćinu napravila tašta Vase Čokrljana, koji je učinio sve što je u njegovoj moći da spase život svoje žene i njihovog nerođenog deteta.
Ovo je jedna od najpoznatijih srpskih poslastica, a pravi se tako što se kora nafiluje kremastim filom sa orasima, a onda i karamelizovanim šneom od belanaca. Priprema nije nimalo komplikovana, a ako ispratite sve korake uspeće vam iz prvog pokušaja.
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 2 kašika brašna
Za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 50 ml vrelog mleka
- 150 g prah šećera
- 1 pomorandža
- 5 štangli čokolade
- 200 g putera
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
Za šne:
- 15 kašika šećera
- 1 šolja vode
- 4 belanceta
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu postepeno dodajte žumanca i sjedinite mikserom.
U dobijenu smesu lagano umešajte prosejano brašno i orahe, pa sve lepo promešajte. Obložite kalup pek papirom i sipajte dobijenu smesu, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Ostavite da se ohladi, pa premažite sokom od pomorandže.
U šerpu sipajte mleko i orahe, kao i šećer u prahu. Promešajte, pa posle par minuta dodajte puter i sve dobro promešajte. Zatim dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili, kao i rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte u smesu od oraha. Kuvajte još par minuta, pa premažite dobijeni fil preko kore.
U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kada se karamelizuje sklonite sa šporeta. Umutite belanca u čvrst šne, pa postepno dodajte karamelizovani šećer. Sve vreme mešajte i premažite preko fila. Pospite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom.
(Espreso)