Domaće njoke od krompira, Foto: Printscreen/instagram/vanjamilva

Preukusno

NAJBOLJI I NAJBRŽI RECEPT ZA DOMAĆE NJOKE OD KROMPIRA: Spremite ih DOSTA, odlične su za ZAMRZAVANJE

Pre neko što ih spakujete u kese za zamrzavanje, njoke poslažite na poslužavnik

Objavljeno: 24.05.2023. 09:44h > 09:55h

Domaće njoke od krompira su idealne kad imate više vremena, napravite ih u velikim količinama pa zamrznite. Tako je moja bakla radila za sva jela, a ono je idealno jer ćete imati brz i ukusan ručak kada god ste u trci sami sa sobom.

Zamrznute ih stavite u ključalu vodu, i obrok je gotov za par minuta. Evo kako da spremite domaće njoke od krompira:

Sastojci

  • 3-4 srednja krompira 750 grama
  • brašno tip-400 400 grama
  • jaja 3 komada
  • 1 kašičica soli
  • maslac 50 grama
foto: Profimedia

Priprema

  1. Obarite krompir u ljusci. Kada je gotov, oljuštite ga i isecite na komade kako bi se brže ohladio.
  2. Ispasirajte kromšir kao za krompir pire.
  3. Dodajte komad maslaca, a ukoliko vam se čini da je krompir suv, dodajte malo vode.
  4. Umutite tri jajeta sa malo soli, žicom, laganim tempom kako se ne bi napravila pena.
  5. Dodajte jaja u ispasirani krompir i mutite varjačom.
  6. Možete mutiti mikserom ako želite da skratite proces i dobijete glatku masu.
  7. Zatim u testo postepeno dodajte 300 grama brašna, muteći sve vreme.
  8. Nemojte da vas obeshrabri ako je testo tečno ili lepljivo - nastavite da mešate, sve dok se krompir i jaja ne integrišu sa brašnom i stvore kompaktnu masu.
  9. Tada počnite da mesite rukama. Slobodno dodavajte po malo brašna, ali postepeno, da na kraju procesa ne biste dobili tvrdo testo.
  10. Kada je testo kompaktno i glatko, podelite ga na jednake loptice. Od ove količine brašna i krompira mogu se razviti 4 loptice.
  11. Potom ih uvijte u providnu foliju i ostavite testo da odstoji pola sata u frižideru.
  12. Rasklagijajte loptice i secite ih na trake koje ćete potom oblikovati u valjke debljine jednog prsta.
  13. Izvajane trake celom dužinom pritiskajte viljuškom da bi se dobile "brazde" karakteristične za njoke.
  14. A zatim ih secite na komade dužine između jednog i dva centimetra. Vodite računa da nož sve vreme bude čist i suv, kako se testo ne bi lepilo za njega, a njoke se kidale pri sečenju.
  15. Pre neko što ih spakujete u kese za zamrzavanje, njoke poslažite na poslužavnik, i stavite u zamrzivač na 20 minuta da se stegnu. Ako ih odmah stavite u kese i zamrznete, slepiće se. Nakon toga, pakujte ih u kese i odložite u zamrzivač.

Odlične recepte i sjajnu atmosferu u emisiji Majke i snajke danas obećava porodica Dimitrijević:

(Espreso/ Blic žena recepti)