Interkontinental torta, Foto: Printscreen YouTube/Kuhinja Sunčane Staze

dezert

TORTA INTERKONTINENTAL, KRALJICA SVAKE SVEČANE TRPEZE: Po ovakom STARINSKOM receptu su je NAŠE BAKE spremale

Nema ništa lepše nego kad nakon ukusnog ručka svoje ukućane počastite ukusnim parčetom prave domaće torte

Objavljeno: 22.05.2023. 17:20h > 17:30h

Nekada se nedeljna trpeza nije mogla zamisliti bez ukusnog dezerta, koji su domaćice s velikom pažnjom pripremale za svoje ukućane.

U moru brzih i jednostavnih recepata oni stari su se nekako izgubili.

Ipak, još uvek u sveskama naših baka ili mama postoje recepti koje treba sačuvati od zaborava, a recept za Interkontinental tortu jedan je od njih.

Evo kako su je nekada domaćice spremale.

foto: Printscreen YouTube/Kuhinja Sunčane Staze

Potrebno je:

12 jaja

12 kašika šećera

6 kašika mlevenih oraha

14 kašika brašna

1l mleka

1 margarin

200 g prah šećera

150 g mlevenih oraha

100 g čokolade

100 g kokosa

šlag za ukrašavanje

Priprema:

Potrebno je da napravite 3 kore. U svaku koru ide 4 belanceta, 4 kašike šećera, 6 kašika mlevenih oraha, 1 kašika brašna. Odvojte belance od žumanceta, pa umutite penasto, postepeno dodavajući šećer, brašno i orahe.

foto: Printscreen YouTube/Kuhinja Sunčane Staze

Izlijete koru u pleh obložen pek papirom i pecite oko pola sata. Postupak ponovite sa svakom korom.

Fil:

Umutite 12 žumanaca, 8 kašika šećera, 13 kašika brašna. Sve dodati u 1 l mleka i skuvati fil. Kad se ohladi dodati 1 margarin umućen sa prah šećerom. Dobro izmiksirati dok se ne dobije glatka masa. Podeliti je na dva dela.

U prvi deo dodajte 150 h mlevenih oraha, u drugi deo 100 g topljene čokolade, a u treći 100 g kokosa.

Slagati koru, pa prvi deo fila, koru, pa drugi deo fila, koru pa treći deo fila. Odozgo ukrasiti šlagom po želji.

Majke i snajke:

(Espreso/Glossy)