dezert
TORTA INTERKONTINENTAL, KRALJICA SVAKE SVEČANE TRPEZE: Po ovakom STARINSKOM receptu su je NAŠE BAKE spremale
Nema ništa lepše nego kad nakon ukusnog ručka svoje ukućane počastite ukusnim parčetom prave domaće torte
Nekada se nedeljna trpeza nije mogla zamisliti bez ukusnog dezerta, koji su domaćice s velikom pažnjom pripremale za svoje ukućane.
U moru brzih i jednostavnih recepata oni stari su se nekako izgubili.
Ipak, još uvek u sveskama naših baka ili mama postoje recepti koje treba sačuvati od zaborava, a recept za Interkontinental tortu jedan je od njih.
Evo kako su je nekada domaćice spremale.
Potrebno je:
12 jaja
12 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
14 kašika brašna
1l mleka
1 margarin
200 g prah šećera
150 g mlevenih oraha
100 g čokolade
100 g kokosa
šlag za ukrašavanje
Priprema:
Potrebno je da napravite 3 kore. U svaku koru ide 4 belanceta, 4 kašike šećera, 6 kašika mlevenih oraha, 1 kašika brašna. Odvojte belance od žumanceta, pa umutite penasto, postepeno dodavajući šećer, brašno i orahe.
Izlijete koru u pleh obložen pek papirom i pecite oko pola sata. Postupak ponovite sa svakom korom.
Fil:
Umutite 12 žumanaca, 8 kašika šećera, 13 kašika brašna. Sve dodati u 1 l mleka i skuvati fil. Kad se ohladi dodati 1 margarin umućen sa prah šećerom. Dobro izmiksirati dok se ne dobije glatka masa. Podeliti je na dva dela.
U prvi deo dodajte 150 h mlevenih oraha, u drugi deo 100 g topljene čokolade, a u treći 100 g kokosa.
Slagati koru, pa prvi deo fila, koru, pa drugi deo fila, koru pa treći deo fila. Odozgo ukrasiti šlagom po želji.
Majke i snajke:
(Espreso/Glossy)