Baron torta, Foto: Printscreen/Instagram, sanja_homemade_cooking

Kremasto i osvežavajuće

DOMAĆICE SE UTRKUJU ZA RECEPT OVE TORTE: Kremasta je i NE PEČE SE, najbolje osvežava

orta je dovoljno čvrsta da se može prekriti fondanom (dekor masom), možete je ukrasiti i umućenom slatkom pavlakom ili šlagom

Objavljeno: 22.05.2023. 13:45h

Ovaj fantastičan recept kremaste a osvežavajuće torte kod nas se ukorenio kao nezaobilazna poslastica na slavama i proslavama. Baron torta je sve što nam treba za prolećne i letnje praznike, zato što je ono što svi volimo - čokolada, a opet ne pada nam teško zbog oporog, osvežavajućeg ukusa maline.

Evo originalnog recepta za Baron tortu:

foto: Printscreen/ Youtube/Recepti Brigita Husic

Sastojci:

Za kore:

  • 20 belanaca
  • 40 kašika šećera
  • 8 kašika prezli (hlebnih mrvica)
  • 8 kašika kakaoa
  • 4 kašika čokolade u prahu (ili instant kakao napitka poput neskvika)

Za čokoladni fil:

  • 20 žumanaca
  • 17 kašika šećera
  • 70 g kakaoa
  • 2 kašike gustina (kukuruznog skroba)
  • 2 pudinga ukusa čokolade (80 g)
  • 1 l mleka
  • 300 g čokolade
  • 250 g putera/margarina
foto: Printscreen/ Youtube/Recepti Brigita Husic

Za voćni fil:

  • 600 g malina
  • 12 kašika šećera
  • 4.5 dl vode
  • 2 kesice želatina (20 g)
  • 2 pudinga ukusa maline/jagode/vanile (80g)

Priprema:

Kore:

  1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, pa postepeno dodajte 10 kšika šećera i miksajte dok se sav ne rastvori.
  2. Dodajte 2 kašike prezli, 2 kašike kakaoa i 1 kašiku čokolade u prahu, te promešajte lagano špatulom.
  3. Pripremljenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju (moja je 22 × 32 cm), poravnajte, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 15-20 minuta.
  4. Izvadite pečenu koru i prebacite je na rešetku da se ohladi.
  5. Na isti način od preostalog materijala pripremite još tri iste kore.

Čokoladni fil:

  1. Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte gustin, kakao, prašak za puding i 2 dl mleka, te lagano izmiksajte.
  2. Pripremljenu masu sipajte u preostalo mleko nakon što ono proključa, pa mešajte bez prekida dok se ne zgusne u kremu.
  3. Dodajte kockice čokolade, sklonite sud sa vatre i mešajte dok se ne čokolada ne rastopi.
  4. Povremeno mešajte dok se masa ne ohladi, a potom je postupno spojite sa umućenim puterom/margarinom.
foto: Printscreen/ Youtube/Recepti Brigita Husic

Voćni fil:

  1. Maline pomešajte sa šećerom, dodajte 1.5 dl vode, te kratko prokuvajte.
  2. Prašak za puding rastvorite u 1.5 dl vode, pa sipajte u proključalu voćnu masu i mešajte dok se ne zgusne.
  3. Želatin pomešajte sa 1.5 dl hladne vode, te ga kad nabubri umešajte u toplu (ne vrelu) smesu.
  4. Ostavite voćni fil da se još malo prohladi pre filovanja.

Postupak filovanja:

  1. Na tacnu stavite prvu koru, premažite je trećinom čokoladnog, pa trećinom voćnog fila, te prekrijte drugom korom.
  2. SAVET: Voćni fil treba da je mlak, al ne sme sasvim da se ohladi i stegne.
  3. Na isti način složite i preostale kore i filove, a slaganje završite četvrtom korom.
  4. Rashlađenu tortu dekorišite po svom ukusu.
  5. SAVET PLUS: Torta je dovoljno čvrsta da se može prekriti fondanom (dekor masom), možete je ukrasiti i umućenom slatkom pavlakom ili šlagom, al ako pitate mene najviše se i izgledom i ukusom slaže uz ganaš kremu il čokoladnu glazuru (što sam i pokazala ovom prilikom).

Isecite svoju Baron tortu na šnite i uživajte!

RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha:

(Espreso/ Marinas taste)