Baron torta, Foto: Printscreen/Instagram, sanja_homemade_cooking
Kremasto i osvežavajuće
DOMAĆICE SE UTRKUJU ZA RECEPT OVE TORTE: Kremasta je i NE PEČE SE, najbolje osvežava
orta je dovoljno čvrsta da se može prekriti fondanom (dekor masom), možete je ukrasiti i umućenom slatkom pavlakom ili šlagom
Objavljeno: 22.05.2023. 13:45h
Ivona Jelić
Ovaj fantastičan recept kremaste a osvežavajuće torte kod nas se ukorenio kao nezaobilazna poslastica na slavama i proslavama. Baron torta je sve što nam treba za prolećne i letnje praznike, zato što je ono što svi volimo - čokolada, a opet ne pada nam teško zbog oporog, osvežavajućeg ukusa maline.
Evo originalnog recepta za Baron tortu:
Sastojci:
Za kore:
- 20 belanaca
- 40 kašika šećera
- 8 kašika prezli (hlebnih mrvica)
- 8 kašika kakaoa
- 4 kašika čokolade u prahu (ili instant kakao napitka poput neskvika)
Za čokoladni fil:
- 20 žumanaca
- 17 kašika šećera
- 70 g kakaoa
- 2 kašike gustina (kukuruznog skroba)
- 2 pudinga ukusa čokolade (80 g)
- 1 l mleka
- 300 g čokolade
- 250 g putera/margarina
Za voćni fil:
- 600 g malina
- 12 kašika šećera
- 4.5 dl vode
- 2 kesice želatina (20 g)
- 2 pudinga ukusa maline/jagode/vanile (80g)
Priprema:
Kore:
- Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, pa postepeno dodajte 10 kšika šećera i miksajte dok se sav ne rastvori.
- Dodajte 2 kašike prezli, 2 kašike kakaoa i 1 kašiku čokolade u prahu, te promešajte lagano špatulom.
- Pripremljenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju (moja je 22 × 32 cm), poravnajte, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 15-20 minuta.
- Izvadite pečenu koru i prebacite je na rešetku da se ohladi.
- Na isti način od preostalog materijala pripremite još tri iste kore.
Čokoladni fil:
- Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte gustin, kakao, prašak za puding i 2 dl mleka, te lagano izmiksajte.
- Pripremljenu masu sipajte u preostalo mleko nakon što ono proključa, pa mešajte bez prekida dok se ne zgusne u kremu.
- Dodajte kockice čokolade, sklonite sud sa vatre i mešajte dok se ne čokolada ne rastopi.
- Povremeno mešajte dok se masa ne ohladi, a potom je postupno spojite sa umućenim puterom/margarinom.
Voćni fil:
- Maline pomešajte sa šećerom, dodajte 1.5 dl vode, te kratko prokuvajte.
- Prašak za puding rastvorite u 1.5 dl vode, pa sipajte u proključalu voćnu masu i mešajte dok se ne zgusne.
- Želatin pomešajte sa 1.5 dl hladne vode, te ga kad nabubri umešajte u toplu (ne vrelu) smesu.
- Ostavite voćni fil da se još malo prohladi pre filovanja.
Postupak filovanja:
- Na tacnu stavite prvu koru, premažite je trećinom čokoladnog, pa trećinom voćnog fila, te prekrijte drugom korom.
- SAVET: Voćni fil treba da je mlak, al ne sme sasvim da se ohladi i stegne.
- Na isti način složite i preostale kore i filove, a slaganje završite četvrtom korom.
- Rashlađenu tortu dekorišite po svom ukusu.
- SAVET PLUS: Torta je dovoljno čvrsta da se može prekriti fondanom (dekor masom), možete je ukrasiti i umućenom slatkom pavlakom ili šlagom, al ako pitate mene najviše se i izgledom i ukusom slaže uz ganaš kremu il čokoladnu glazuru (što sam i pokazala ovom prilikom).
Isecite svoju Baron tortu na šnite i uživajte!
RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha:
(Espreso/ Marinas taste)