ukusno
RECEPT ZA SRPSKE LAZANJE SA SPANAĆEM ZALUDEO JE DOMAĆICE: Inalijansko jelo na NAŠ NAČIN koje će SVAKO VOLETI
Lazanje se lako spremaju, a odličan su predlog za ručak
Lazanje spadaju u čuvena italijanska jela, a prave se sa bešamel i bolonjeze sosom. Ako želite malo da promenite ovo popularno jelo, mi vam predlažemo da napravite lazanje sa piletinom, spanaćem i nekoliko vrsta sira.
Jednako su ukusne kao i originalne, a priprema je toliko jednostavna da uspeva i početnicima u kuhinji.
Sastojci:
9 kora za lazanje
900 g belog mesa
1 kašika maslinovog ulja
1 crni luk
4 kašike neslanog putera
75 g brašna
300 ml pilećeg bujona
150 ml pavlake za kuvanje
150 ml mleka
150 g spanaća
3 čena belog luka
Za sos od sira:
15 oz ricotta
1 jaje
1/4 šolje peršuna
1/4 šolje parmezana
3 šolje mocarela sira
Priprema:
Kore za lazanje skuvajte al dente, pa procedite, a onda prelijte hladnom vodom i ostavite sa strane. Piletinu skuvajte ili propržite, pa isecite sitno. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte puter i kada se istopi dodajte i brašno.
Mešajte dok brašno ne dobije zlatnu boju, pa sipajte bujon, mleko i pavlaku za kuvanje. Posolite i pobiberite. Kuvajte još par minuta, pa dodajte mleveni beli luk i seckani spanać. Promešajte i posle 2 minuta sklonite sa šporeta. U drugoj posudi umutite rikotu, rendanu mocarelu i parmezan. Dodajte seckani peršun i lepo sjedinite. Odvojite malo sa strane.
U posudu u kojoj ćete peći sipajte malo sosa sa spanaćem, pa poređajte 3 kore za lazanje da pokriju dno, a zatim sipajte pola smese sa sirom, poređajte pola količine piletine, a onda sipajte trećinu sosa sa spanaćem. Preko stavite još 3 kore, pa ponovite. Premažite drugu polovinu smese sa sirom, pospite drugom polovinom belog mesa i premažite još trećinom sosa od spanaća.
Poređajte poslednje 3 kore, pa sipajte sos od spanaća, a preko premažite sos od sira koji ste odvojili sa strane. Ubodite čačkalice i prekrijte providnom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 45 minuta, a onda skinite foliju i pecite još 2-3 minuta. Ostavite da odmori 10 minuta, pa secite.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)